büszkeség

2021.08.24. 11:13

Paralimpiai fotókiállítás nyílt a tokiói Magyar Kulturális Intézetben

Az olimpia után a paralimpia alatt is magyar sportolókat bemutató fotókiállítás látható a tokiói Magyar Kulturális Intézetben.

„A paralimpia ugyanolyan fontos nekünk, mint az olimpia és a paralimpián keresztül is meg szeretnénk mutatni, hogy mennyire büszkék vagyunk a sportolóinkra Japánban is. Így jött az ötlet, hogy az olimpiai kiállítás végeztével a paralimpián is folytatjuk azokat az aktivitásokat, amelyeket az olimpia alatt elkezdtünk” – mondta Palanovics Norbert tokiói magyar nagykövet. Hozzátette,

nyár elején döntötték el, hogy akár nézőkkel, akár nézők nélkül rendezik meg az olimpiát és a paralimpiát, mindenképpen megmutatják a japánoknak mennyire büszkék a magyar sportolókra.

A hétfőtől egy hónapon át megtekinthető paralimpiai kiállítás ötlete a Magyar Paralimpiai Bizottsággal szoros együttműködésben jött létre, az intézet a kiállított fotókat is az MPB-től kapta.

„Ezen keresztül mutatjuk be mind a betérő japánoknak, mind a japán médiának, hogy milyen sportágakban, milyen sportolókkal, milyen reményekkel készülünk a paralimpiára” – nyilatkozott a nagykövet, aki külön kiemelte, hogy

bármilyen rendezvény van a Magyar Kulturális Intézetben, azzal mindig nagy médiavisszhangot sikerül kiváltaniuk.

„Ez az olimpia kapcsán, a korábbi Rubik-rendezvényen vagy az egyéb rendezvények esetében is igaz volt” – hangsúlyozta.

A jó visszhangra tekintettel néhány hete az intézet hétvégéken is nyitva tart.

„Ez egy élő utca, nem egy eldugott hely. Nagy fegyvertény nekünk, hogy 2019 decemberében itt meg tudtuk nyitni az intézetet” – mondta. Úgy fogalmazott, hogy a két ország közötti kulturális kapcsolatok annyira erősek és mélyek, hogy ennek ápolására megfelelő otthont, megfelelő házat kellett találniuk, ami a magyar-japán kapcsolatok 150. évfordulóján történt meg. Külön kiemelte, hogy a kulturális diplomácia mellé nagyon komolyan fölzárkózott a sportdiplomácia is.

Nagy Anita, az intézet igazgatója elmondta:

az olimpiai tárlat előtt az 1964-es, ugyancsak tokiói játékokon készült fotókból összeállított kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.

A paralimpiai tárlat kapcsán hozzátette: a japán fővárosban a magyar mellett egy nemzetközi tematikus válogatás is megtekinthető, amelyet a Tokióban kulturális intézetet működtető európai országok együttműködésével hoztak létre. Ennek anyagába nemzetenként két kép kerülhetett be, a kuratórium a magyar fotók közül az atléta Biacsi Bernadettet és Biacsi Ilonát futás után, valamint az edzőjével összeölelkező, asztaliteniszező Csonka Andrást megörökítő képet választotta ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!