Határidő előtt

2021.09.14. 22:10

Elkészült a budavári Lovarda és a Csikós-udvar környező része

Határidő előtt elkészült a budavári Lovarda, a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagyobb részének rekonstrukciója, amelyek először a Kulturális Örökség Napjai keretében, szombaton és vasárnap nyílnak meg a nagyközönség előtt.

A Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardája 2021. szeptember 14-én. Határidõ elõtt elkészült a budavári Lovarda, a Stöckl-lépcsõ és a Csikós-udvar nagyobb részének rekonstrukciója, amelyek elõször a Kulturális Örökség Napján nyílnak meg a nagyközönség elõtt.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Ahogy az alig egy hónapja átadott Szent István-terem, úgy a Lovarda és környezetének rekonstrukciója is bizonyítja, hogy a magyar képző- és iparművészet képes helyreállítani a 2. világháború és kommunizmus rombolásának áldozatául esett műemlékeket

– mondta el az épület keddi sajtóbejárásán a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: itt is sikerült helyreállítani a múlt egy dicső művészeti alkotását, ráadásul határidő előtt.

Mint hangsúlyozta, a budai Vár rekonstrukciója és az I. kerület ezen részének fejlesztése a kormányzati ciklusokon átívelő Hauszmann-program keretében zajlik, amely az egész ország számára büszkeségre ad okot, ráadásul a főváros számára szükséges közösségi tereket hoz létre.

„A Karmelita kolostor felújításának kivételével pártpolitikai viták fölötti ügynek tűnt a helyreállítás, és bízunk abban, hogy ennek a történelmi térnek a helyreállítása a továbbiakban is zavartalanul haladhat”

– közölte a miniszter.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelõs kormánybiztos (b) az újjáépített Lovarda, a Stöckl-lépcsõ és a Csikós-udvar már elkészült részeinek bemutatásán a Budavári Palotanegyed Lovardájában 2021. szeptember 14-én.
Fotó: Soós Lajos / MTI

A Csikós-udvar idén szeptemberben már csatlakozhat a Budapesti Borfesztivál helyszíneihez, majd remélhetőleg ezt követően is a budapestiek és minden magyar számára kedvelt kikapcsolódási helyként fog szolgálni – mondta el Gulyás Gergely.

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos felidézte, hogy a Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei által kivitelezett, eredeti Királyi Lovarda 1902-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze. A világháború pusztításai a Lovardát sem kímélték, de az épület ennek ellenére menthető lett volna, a kommunista hatalom mégis a lerombolása mellett döntött – emlékeztetett.

Mint hozzátette, a hiteles rekonstrukció során hűen követték a századfordulós terveket, de a Lovardát belül a legmodernebb technikai megoldásokkal szerelték fel, az épület így Budapest legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként nyílhat meg.

A beruházás során rendezték a Lovarda közvetlen környezetét is, a teljes terület minden elemének megújítása pedig 2022 tavaszára készül el a Karakas pasa tornyának befejezésével – közölte.

A Stöckl-lépcső a Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardájánál, a Csikós-udvarban 2021. szeptember 14-én.
Fotó: Soós Lajos / MTI

Fodor Gergely kiemelte, hogy gondoskodtak az akadálymentes megközelítésről is: a Palota útról két nagy kapacitású lift szállítja a látogatókat a Csikós-udvarra, de újjáépítették az ország egyik legszebb történelmi lépcsőjét, a Stöckl-lépcsőt is, amely a Hunyadi-udvarral teremt összeköttetést.

„Célunk a Budavári Palotanegyedet visszaadni az embereknek, a városrészt visszavarrni Budapest városszövetébe”

– fogalmazott.

A Csikós-udvar és a Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardája (j) 2021. szeptember 14-én.
Fotó: Soós Lajos / MTI

A Várkert Bazár, a Karmelita kolostor, a Főőrség, a palota déli összekötő szárnya és benne a Szent István-terem újjáépítésével, a Lovarda és a környező területek átadásával a munkának még koránt sincs vége. Már megkezdődött a József főhercegi palota és az egykori Vöröskereszt székház újjáépítése, és a jövő héten hozzáfognak a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójához, majd novemberben megindul a palota A épületének felújítást megelőző feltárása is – közölte Fodor Gergely.

Borítókép: a Budavári Palotanegyed újjáépített Lovardája 2021. szeptember 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!