múltunk

2021.09.10. 12:30

Kásler Miklós: a magyar eredet- és történetkutatás közös nemzeti ügyünk

A miniszter a Magyarságkutató Intézet munkáira hívta fel a figyelmet legújabb Facebook-posztjában.

Forrás: Kásler Miklós Facebook-oldala

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója” – idézte Tamási Áron örök érvényű gondolatát Kásler Miklós a közösségi oldalán. A miniszter hozzátette: a magyar eredet- és történetkutatás ebből fakadóan is közös nemzeti ügyünk.

„A Magyarságkutató Intézet létrehozásakor arra a feladatra vállalkoztunk, hogy nemzetünk történelmének ellentmondásokkal terhelt korszakainak, folyamatainak és kérdéseinek értékelését a rendelkezésre álló legmodernebb technológiák felhasználásával mozdítsuk előre” – folytatta Kásler Miklós, hozzátéve, ennek az úttörő munkának az eredményeként, valamint elsődlegesen az archeogenetika eszközeinek köszönhetően sikerült meghatározniuk korábban az Árpád-ház eredetét, a közelmúltban pedig az Archeogenetikai Kutatóközpont munkatársai nemzetközi publikációjukban számoltak be a hun-avar-magyar leletanyagokból nyert eredményeikről, amelyek evidenciát jelentenek a honfoglaló őseink és az előttük a Kárpát-medencében élt avar és hun népcsoportok közös származására.

„Ezek az eredmények egy konfliktusos és méltatlanul félremagyarázott eredetvita tekintetében szolgálnak immár támpontként a tudományos közösség számára. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a gyakran idézett finnugor nyelvi rokonsággal például semmilyen direkt ellentmondást nem jelentenek a genetikai származást igazoló vizsgálatok, így a szembeállításuk a legalapvetőbb tudományetikai előírásoknak sem felel meg. Az Intézet mindezek mellett fontos szerepet vállal a magyar történelmi örökség feltárásában is, amelyek közül kiemelkedik a harmadik magyar király, Aba Sámuel nemzetségfői és királyi központja. A Régészeti Kutatóközpont abasári ásatása során ugyanis olyan páratlan értékű leletekre bukkantunk, mint a Bencés-monostor feltárása közben előkerült Madonna domborműtöredék. Ehhez hasonló leletek csak a mai Németország, Franciaország és Itália területén találhatóak, így például a Reims-i katedrális mosolygó angyala a XIII. század utolsó harmadából. Az abasári Madonna tehát arra utal, hogy a Magyar Királyság Abák által uralt térségének központjában, Abasáron még a XIII. században is európai igényességű, minőségű és rangú kolostor állt” – ismertette a miniszter.

Kifejtette: kutatóink munkája nyomán tehát lehetőségünk nyílik a múltunk pontosabb és alaposabb megismerésére egyúttal gyarapszik a jövő magyar nemzedékei számára átadható fizikai és szellemi örökségünk is. Ez a küldetés pedig még a legnemtelenebb támadások idején is erőt ad számunkra a munka folytatásához – hangsúlyozta a miniszter.

Borítókép: Kásler Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!