örökségünk

2021.09.27. 13:40

Nyolc tematikus kiállítási anyagot mutatott be a Makovecz Imre Alapítvány

Nyolc különböző tematikájú kiállítási anyagot mutatott be Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar organikus építészet iskolateremtő személyisége halálának tizedik évfordulóján a Makovecz Imre Alapítvány, amely a Magyar Nemzeti Múzeummal (MNM) közösen egy vándorinstallációt is útjára indít hétfőn.

A tíz éve létrehozott Makovecz Imre Alapítvány sajtótájékoztatóján Makovecz Pál elnök, az építész fia elmondta, hogy a vándorinstallációt az évforduló napján, hétfő délután a Vigadó téren avatják fel. A Makovecz Imre épületeit kép- és videóanyaggal bemutató oszlopinstalláció négy hétig látható Budapesten, ezt követően útjára indul, hogy az ország számos településén kiállítsák.

Hozzátette:

az oszlopinstalláció „előhangja” annak a Makovecz Imre építészetét bemutató kiállításanyagnak, amelyet ősszel mutatnak be a Magyar Nemzeti Múzeum kültéri kiállítófelületein.

Mint mondta, az alapítvány nyolc különböző tematikájú kiállítási anyagot is összeállított, amellyel a vidéki településekre szeretnék eljuttatni az építész szellemiségét. Az anyagokat érdeklődő intézmények kölcsönözhetik az alapítványtól, amely az elszállítást és az installálást is magára vállalja.

Makovecz Anna, az alapítvány kuratóriumának tagja, az építész lánya a tematikus kiállítási anyagokat ismertetve elmondta, hogy egy-egy válogatás mutatja be Makovecz Imre meg nem épült épületeit, családi házait, művelődési épületeit, templomait és tornyait, de Angyalok, Atlantiszi rajzok és Építés szavai címmel is készült kiállítás. Hozzátette, hogy az anyagok mindegyike tizenöt-huszonöt tablóból és a tárlathoz szervesen kapcsolódó makettekből áll.

Mint elhangzott,

az alapítvány működése megkezdésekor célul tűzte ki, hogy elkészíti annak a digitális adatbázisnak az alapjait, amely rendszerezi és kutathatóvá teszi Makovecz Imre összes tervét, grafikáját, írását, tárgyát, valamint hang- és videófelvételét.

Ennek köszönhetően az évforduló alkalmából megkezdte működését a Makovecz Központ és Archívum kutatóállomása, hozzájárulva ezzel az építész szellemiségének és organikus gondolkodásának továbbörökítéséhez. A Makovecz Házban előzetes bejelentkezés alapján bárki számára kutathatóvá teszik az életmű már feldolgozott részét.

Az eseményen felavatták Makovecz Imre első, restaurált faépületét, amely műtárgyként a Makovecz Ház kertjében kapott helyet.

Mint Makovecz Pál elmondta, az eredeti terv 1972-ben készült a Pilisi Parkerdő Gazdaság számára, amely egy sorolható egységekből álló családi szállásépületet szeretett volna Pilismarótra. A tervek elkészülése után a megrendelő úgy gondolta, hogy az épület nem kivitelezhető – ennek cáfolataként Makovecz Imre saját telkén építette meg annak két elemét. Ezen épületek egyikének még felhasználható alkotóelemeiből született újjá ez az alkotói korszakhatárt szimbolizáló házacska – fogalmazott az alapítvány elnöke.

Kiemelte, hogy

az alapítvány tíz év alatt 6 magyarországi és 12 külföldi kiállítás rendezésében, kivitelezésében vett részt.

Kiadtak nyolc könyvet, évek óta tematikus naptárakat készítenek. Létrejött a Makovecz Útvonalak rendszere is: a tervezett hét útvonalból már három elkészült, ezeken – online és nyomtatott kiadványok, valamint információs táblák segítségével – Makovecz Imre épületeinek fűzérén végigjárható az ország.

Az alapítvány közreműködik a magyar kormány Makovecz Programjának keretében megépülő és megújuló épületek szakmai felügyeletében. Ösztöndíjjal támogatja a fiatal építészgenerációt, és támogatja a szerves építészeti oktatási tevékenységek minden formáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!