Ikonikus műemlék

2021.10.05. 15:10

Átadták a Károlyi-kastélyt, már a látogatók is gyönyörködhetnek benne

A lezárult projekt fő célja az értékmentés, a turisztikai hasznosítás, a kultúra közvetítése és a turisztikai ágazat visszaépítése.

Füzérradvány, 2021. október 3. Kiss Nándor polgármester, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója (b-j) átadja a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram segítségével, több mint 3,1 milliárd forintból felújított füzérradványi Károlyi-kastélyt 2021. október 3-án. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Keddtől látogathatják az érdeklődők a vasárnap átadott Károlyi-kastélyt, amelyet több mint 3,1 milliárd forintból újítottak fel. Az ünnepélyes átadáson Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az épület a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében nyerhette vissza régi pompáját.

Az igazgató hangsúlyozta, a program keretében újulhatott meg a szögligeti Szádvár, a tatai Esterházy-kastély, a mosonmagyaróvári vár, valamint a nádasdladányi Nádasdy-kastély is. A tatai Esterházy-kastély június és szeptember között több mint 39 ezer, az augusztus elején megnyitott nádasdladányi nevezetesség két hónap alatt mintegy 40 ezer látogatót fogadott.

A Károlyi-család egykori birtoka azért is kiemelten fontos, mivel a területen keresztül lehet bemutatni Zemplén épített és természeti örökségét.

Virág Zsolt, a program miniszteri biztosa elmondta, a kormány célja olyan műemlékek létrehozása, amelyek gazdaságilag is megállnak a lábukon, illetve munkahelyeket is teremtenek.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője továbbá kiemelte, hogy a térségben számos turisztikai látványosság, például a füzéri, a regéci és a boldogkőváraljai vár újult meg az elmúlt években. A füzéri vár egy év alatt több mint 80 ezer, a regéci 40 ezer látogatót fogadott.

A Károlyi-kastélyban a turistákat a történelmi élményen kívül többek között digitális kiállítás várja
Fotó: Vajda János / MTI

A mai füzérradványi Károlyi-kastély elődjének számító, a 16. századból származó épületet Károlyi Ede építtette át Ybl Miklós tervei alapján 1860 és 1870 között romantikus stílusban. Károlyi Ede halálát követően a kastélyt fia, László örökölte, aki hitvesével, Apponyi Franciskával élt benne. A pár a 19. század végén csaknem két évtizedig gyűjtögetett reneszánsz és kora barokk díszítő elemeket és berendezési tárgyakat.

A kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőséget Károlyi László fia, István ismerte fel. A radványi kastélyt luxusszállóvá alakíttatta át, amely 1938 és 1944 között fogadta az akkori magyar felső tízezer tagjait. Az államosítás után pedig sokáig szanatóriumként funkcionált az épület.

A háromezer négyzetméteres, felújított kastély többek között az 1930-as évek hangulatát megidéző digitális, interaktív kiállítással, valamint a birtokon elterülő, több mint 10 ezer négyzetméteres díszparkkal várja a látogatókat.

A rekonstrukció keretében az épület jelentős része megújult. Többek között felújították valamennyi építészeti elemét, kicseréltek a nyílászárókat, a tetőszerkezetet és renoválták a homlokzatokat. A belső terek pedig kiállítótérként, rendezvényteremként, illetve múzeumshopként éledtek újra.

A terület különlegességét fokozzák a Károlyi-család történetéhez kapcsolódó nyomozós játékok és szabadulószobák, az egykori kisvasutat bemutató Lego kisvonatok, társasjátékok és bridzsasztalok is. A látogatók továbbá élvezhetik a kastélyszállót és a kávézót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!