közös múlt

2021.10.27. 13:55

Júnusz Emre alakját megidéző utazókiállítás nyílt a PIM-ben

A megnyitón együttműködési megállapodást írtak alá a TÜRKSOY és a Magyar Kultúráért Alapítvány vezetői.

Budapest, 2021. október 6. Demeter Szilárd, a Petõfi Irodalmi Múzeum fõigazgatója köszöntõt mond a Lõrincz Csaba-díj átadásán a múzeum dísztermében 2021. október 6-án. Az elismerést idén Kiss Tamás szociológus, demográfus, a kolozsvári székhelyû Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetõ kutatója vehette át. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Júnusz Emre „Gyere nézd” címmel utazótárlat nyílt kedden a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A kiállításmegnyitón együttműködési megállapodást írtak alá a TÜRKSOY és a Magyar Kultúráért Alapítvány vezetői.

A kiállítást, amely a Török Köztársaság által meghirdetett 2021: Júnusz Emre és a török nyelv éve alkalmából valósult meg, a Nemzetközi Török Kulturális Szervezet, a TÜRKSOY, a Türk Tanács Magyarországi Képviseletének Irodája és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen rendezte meg.

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója a tárlat keddi megnyitóján kiemelte, hogy egyfajta rokonságérzéssel, ismeretlen ismerősként olvassuk Júnusz Emrét, a 13. századi nagy török gondolkodót, az ősi török nyelv mesterét. „Minket, magyarokat évezredes kötelékek fűznek a török világhoz” – mondta, kiemelve: Bartók és Kodály népzenekutatásai igazolják, hogy ez a kapcsolat legalább kétezer évre nyúlik vissza. Siratóinkban, gyerekdalainkban, meséinkben és gondolkodásmódunkban is jelen van mai napig ez a kapocs.

Felidézte, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum eddig is részt vett magyar irodalmi művek törökre fordításában és támogatta 77 törökségi népmese magyarra fordítását, most pedig 77 magyar népmese török nyelvre fordítását tervezik.

Mint rámutatott, a TÜRKSOY-jal egy olyan kulturális együttműködést alakítanak ki, amelynek eredményeképpen a magyar kultúrát megismertethetik a türk világgal, a türk világ kultúráját pedig a magyarokkal.

Az együttműködés részleteiről szólva az MTI-nek elmondta, hogy 2023-ban, a Petőfi-bicentenárium évében, amikor Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, akkor Veszprém és a türk világ kulturális fővárosa között hidat képezve meg tudják mutatni a türk kortárs művészetet Magyarországon, és a magyar kortárs művészetet nagyobb erővel megjeleníthetik a türk világban.

Dusen Kasseinov, a TÜRKSOY főtitkára Júnusz Emréről szólva kiemelte: a bölcsességben, kultúrában és tudományban is kimagasló Júnusz Emre nemcsak az ősi Anatólia földjén, de az egész török világban hatalmas örökséget és kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után. „Az évszázadok óta nyelvről nyelvre és szívről szívre vándorló verseinek külön helye van a lelkünkben” – fogalmazott.

Az ankarai Olgunlasma Intézet tanulóinak Júnusz Emre alakját megidéző munkáit felsorakoztató kiállítást, amelynek első bemutatója Európában Budapesten van, az egynapos PIM-beli bemutatkozás után a budapesti Júnusz Emre Intézetben láthatja a nagyközönség.

Júnusz Emre a XIII. században, illetve a századforduló táján élt.

Nagy hatással volt a misztikus irodalom fejlődésére. A népi formák felhasználásával, az egyszerű török nyelven való verseléssel iskolát alapított, amelynek hatása évszázadokon át érezhető volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!