Közösségi zenetanulás

2021.10.12. 14:15

Több mint 3 ezer hátrányos helyzetű gyerek vett részt a Szimfónia Programban

A fellépésekkel a gyerekek a siker mellett életüket meghatározó élményt szerezhettek, közösségeket alakíthattak ki.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Budapesti koncerttel zárult kedden a Szimfónia Program – Mindenki szívében van egy dallam című projekt, amely a közösségi zenetanulásba vonta be a hátrányos helyzetű gyerekeket.

A Belügyminisztérium tavaly indította útjára a Szimfónia Program – Mindenki szívében van egy dallam című projektet, amely 199 helyszínen, több mint 3000 gyermek bevonásával, 500 millió forintos támogatással zajlott.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára elmondta, 2020-ban írták ki a pályázatot hangszervásárlásra és közösségi zenetanulásra. A kezdeményezés célja az volt, hogy a 6 és 16 év közötti gyerekek megtanulhassanak zenélni.

Aki zenét tanul, az gyakorol, aki zenekarban játszik, az alkalmazkodik másokhoz és megtapasztalja a közös munka örömét.

Az államtitkár szerint a program célja teljesült, beleértve a mindennapos gyakorlást, amely kihat az iskolai tanulásra, valamint azt is, hogy a hátrányos helyzetből érkező gyerekek a zene segítségével előnyhöz juthatnak.

Novák Péter előadóművész és dalszövegíró együtt lép fel a gyerekekkel a Szimfónia Program zárókoncertjén
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A keddi zárókoncerten 70 gyerek lépett fel a Belügyminisztérium Márványaulájában. Az előadáson közreműködött a program három nagykövete, Szalóki Ági előadóművész és dalszerző, Novák Péter, színész, énekes és előadóművész, valamint Kökény Tamás, a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny győztese.

Az eseményen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is.

A nagyszabású budapesti hangversenyt országszerte több kisebb programzáró koncert előzte meg. Szeptemberben Nyírmihálydin, Kaposváron és Tarnazsadányban mutatták be közösen elsajátított zenei produkcióikat a növendékek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!