Tömegzene

2021.11.20. 21:03

Százötven rockzenész vette birtokba az erdélyi Bonchida Bánffy-kastélyát (videó)

Különleges hangulatú történelmi környezet, zenészek kis gyerekektől a nyugdíjas korosztályig, amatőrök, műkedvelők és profik, románok és magyarok teljes egyetértésben, akiket a rockzene, a zenélés szeretete, élménye hozott össze. Minden adott volt szeptember 11-én a bonchidai Bánffy-kastélyban a fergeteges hangulathoz, amely most már a helyszínen felvett filmekből is visszaköszön.

Forrás: Facebook / CityRocks

A kolozsvári Iskola Alapítvány 2019-ben vette fel a kapcsolatot a magyarországi CityRocks Produkcióval, amely az évek során már több alkalommal bizonyította, hogy felejthetetlen tömegzenéléseket tud összehozni.

A rendezésnek persze voltak buktatói, de örömei is, mondta Nagy Zoltán-Levente, a kolozsvári Iskola Alapítvány elnöke: „A járványhelyzet sorra borította a terveinket. Harmadik nekifutásra sikerült találni olyan időpontot, amikor biztonságos körülmények között megrendezhettük a programot. Egy óriászenekar verbuválása nem kis feladat, főleg, hogy Romániában először rendeztek hasonló zenei produkciót, ahol profi és amatőr zeneszék közösen léptek fel. Több hónap munkájával, háromnyelvű kommunikációval sikerült elérni, hogy minden résztvevő számára felejthetetlen élményt jelentett a CityRocks első erdélyi eseménye. Külön köszönettel tartozunk a résztvevő zenészeknek, hisz nélkülük ez nem valósulhatott volna meg, és külön köszönetet mondunk a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásáért.”

A program nem pusztán a szórakozásról, hanem a jó cél szolgálatáról is szólt – ezt már Kinizsi Zoltán mondta, aki szervezőként képviselte az Iskola Alapítványt. „Az eredeti tervek szerint Kolozsváron lett volna koncert, de később az a döntés született, hogy hozzuk ki inkább Bonchidára, mert ez a helyszín önmagában különleges hangulatot biztosít egy ilyen jellegű esemény számára. A CityRocks programjai a közönség számára ugyan ingyenesek, ebben az esetben viszont a jó ügy érdekében jelképes összeget kértünk belépőként, a jegyekből származó bevételt pedig teljes egészében felajánlottuk a bonchidai Bánffy-kastély további felújítására” – tudatta Kinizsi Zoltán.

Csoportkép a projekt részvevőivel
Fotó: Facebook / CityRocks

A Magyarországról indult produkciónak ez volt az első külföldi rendezvénye, ráadásul éppen Erdélyben, ami több szempontból is különleges közeg. A CityRocks csapata kamionnal, teherautókkal, busszal érkezett, sok tonna felszerelést hoztak magukkal, több tucat ember vett részt a lebonyolításban. Gajda Ferenc főszervező szerint mindenképpen megérte, mert életre szóló élménnyel gazdagodott ő maga is. „Csodálatos volt a bonchidai a Bánffy-kastély kertjében zenélni. Már kora reggel érezni lehetett, hogy különleges napunk lesz. Románok és magyarok segítettek egymásnak pakolni a hangszereket, aztán pedig ölelkezve ugráltak és énekeltek. Tudjuk, hogy Erdélyben egyszerre többfajta érzékenységre is tekintettel kell lenni, de ismét bebizonyosodott, hogy a zene lebontja a falakat az emberek között” – vonta le a program legfőbb tanulságát Gajda Ferenc.

A CityRocks korábbi videói már 140 millió fölötti megtekintésnél járnak, ezek sorába illeszkednek a mostani új filmek is.

A bonchidai rendezvényt Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta.

A koncertfilmeket itt tudja megtekinteni:

Bryan Adams – Summer of '69:

Green Day – Boulevard Of Broken Dreams:

Blink-182 – All The Small Things:

Alternosfera – Ploile Nu Vin:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!