Nemzeti emlékhely

2022.01.13. 12:46

Vándorkiállítás a rákosmezei Királydomb történetéről

Köztéri vándorkiállításon mutatja be a közelmúltban nemzeti emlékhellyé nyilvánított rákosmezei Királydomb történetét a Magyar Patrióták Közössége (Patrióták).

A középkori rákosmezei országgyűlések területének jelképes központját az Országgyűlés 2020 decemberében nyilvánította nemzeti emlékhellyé - idézi fel a Patrióták közleménye.

Mint hangsúlyozzák, a reformkorban még nem lett volna szükség a mostanihoz hasonló ismeretterjesztő kiállításra, a 20. században azonban a Rákosmező és a Királydomb jelentősége kiesett a köztudatból. Az egyesület ezért tavalyelőtt társadalmi vállalást tett, hogy a Királydomb ügyét a jövőben is szívén viseli, és a méltatlanul elfeledett helyszínt visszaemeli a nemzeti emlékezetbe - emlékeztet a közlemény.

A tizenhat tablóból álló, köztéri kiállítás célja, hogy visszahozza a köztudatba a rákosmezei Királydombot, a középkori magyar országgyűlések és hadra kelések színhelyét. A molinókon a környékről készült régi térképek, királyi országgyűlési meghívólevelek, korhű metszetek mellett az 1505-ben hozott rákosi végzés kópiája is látható.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult, Nemzeti emlékhely született! című vándorkiállítás január 17-ig lesz látogatható a XVI. kerületi Reformátorok terén, majd a kőbányai Szent László téren január 19. és 24. között lehet megtekinteni.

 

Borítókép: látogatók a Nemzeti emlékhely született! című vándorkiállításon (Somogyi György/patriotak.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában