Nagyszabású beruházás

2022.03.22. 08:05

A Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódóan megújul a PIM

A környezetrendezés eredményeképpen helyreáll a történelmi kert és a Károlyi-palota egysége.

A Petőfi Sándor bicentenáriumi emlékév alkalmából 2022-ben megújulnak a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palota közönségforgalmi és kiállítóterei, a Petőfi-kiállítás, valamint a kert is. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta:

Annak érdekében, hogy az országos múzeumnak otthont adó Károlyi-palota megfelelő színvonalon láthassa el feladatait, különös tekintettel a közelgő Petőfi Sándor-emlékévre az épület megújítása is szükségessé vált. A Károlyi-palota közönségforgalmi terei és kiállítóterei mellett megújul a Petőfi állandó kiállítás és a Károlyi-kert is.

A környezetrendezés eredményeképpen helyreáll a történelmi kert és a kastély egysége, kitiltják az autókat az udvarról, nagyobb zöldfelület jön létre, a Nemzeti Múzeum kertjétől az Egyetem térig átjáró jön létre. Mindezen fejlesztések hozzájárulnak a PIM látogatottságának növeléséhez is.

Árvai András építész a megújulás legfontosabb momentumának nevezte, hogy a palotakert és a Károlyi-palota újból egy egységet fog alkotni. Az épület kapuja, ahonnan a Károlyi-kertet a Károlyi utca felől meg lehet közelíteni, nemcsak a palota kapuja, hanem egyben a kert kapuja is lesz. Ez a passzázs reményei szerint összeköti majd az Astoriát az Egyetem térrel.

Az volt a célunk, hogy a múzeum tereit kihozzuk rögtön a kapualjba, hogy az erre járók láthassák, hogy itt egy múzeum működik

– magyarázta, hozzátéve, ahol jelenleg a pénztár és a ruhatár található, rögtön egy kiállítótérrel találkozhatnak majd az emberek.

Emellett a múzeum kapualjában nyílik egy kis kávézó is. Az építészeti átalakítások során a vizesblokkok elérhetőek lesznek a kiállítási terekből. Hogy akadálymentessé tegyék a múzeumot, egy liftet is beépítenek. A múzeumban a fő attrakció a megújuló Petőfi-kiállítás lesz.

Izgalmas részleteket is nyilvánosságra hoztak a tervekkel kapcsolatban

Remeczki Rita tájépítész elmondta, hogy kerttörténeti szempontból is helytálló volt a megrendelő igénye. A védett kertet és a múzeum udvarát elválasztó kerítést lebontják, összenyitva a két területet. A tervezés során azt a kettősséget szerette volna teljesíteni, hogy egy modern kori igény és a történelmi kapcsolat a régi Károlyi-kerttel megvalósuljon. A tájépítész ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a kert a régi történeti formákat már csak nyomaiban őrzi, a meglévő régi vadgesztenyesor talán az egyetlen emlék. Ezt a fasort megőrzik, egyetlen fát kell csak pótolni a szakértői vizsgálat alapján.

Az építész elmondta azt is, hogy anyagában és színeiben a klasszicista épület visszafogott színvilágát szerették volna visszahozni, ezért szinte szoborszerűen világos burkolatokat és berendezési tárgyakat terveztek. A központi ellipszis alakú tér mellett kisebb funkcionális tereket terveztek. A főbejárat két oldalán olyan mobil bútorokkal berendezhető kisebb olvasóterek jönnek létre, amelyek a múzeum funkciójához alkalmazkodnak. A járófelületetek anyaga mészkő lesz, a Petőfi-szobrot jelenlegi helyéről áthelyezik a park másik oldalára, egy kisebb, intimebb helyre. Megújul a világítási rendszer is, a kert hátsó részében pedig mobil kiállítóhelyet alakítanak ki.

Ezzel a kialakítással a belső udvar egy körülbelül 200 fős rendezvény megtartására is alkalmas lesz

– emelte ki.

Vass Bottyán, a Petőfi Irodalmi Múzeum műszaki vezetője a gépészeti átalakításról szólva elmondta, hogy az a feladtuk, hogy a kiemelt klasszicista műemléképületben a legmodernebb gépészeti rendszerekkel biztosítsák az állományvédelmi feltételeket.

A munka során úgy kell beépíteni a gépészetet, hogy ne sérüljön az épített örökség.

Az átalakítás során teljes egészében megújul az elektromos hálózat, akadálymentesen lesz megközelíthető a kiállítótér, amelynek valamennyivel nő a területe is.

Demeter Szilárd kérdésre válaszolva elmondta, hogy a teljes fejlesztésre 1,8 milliárd forintot kapott a múzeum a kormánytól, az elszabaduló anyagárak miatt ugyanakkor ebbe valószínűleg nem fognak beleférni. A fejlesztés kiemelt kormányzati beruházásként valósul meg, a munkálatok a tervek szerint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáig befejeződnek.

Borítókép: MTI / Mónus Márton

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában