Interjú

2022.03.27. 07:05

Kereszténység és zene kapcsolatáról mesélt A Dal 2022-Akusztik győztese

Fóris Rita: egy keresztény énekesnek a közönség és a szakma visszajelzésén kívül fontos az isteni visszajelzés.

A Dallal párhuzamosan, online futott A Dal 2022-Akusztik, amelyen kizárólag a közönség szavazatai alapján Fóris Rita Szikra-díjas keresztény előadó és dalszerző nyert Olyan szép című versenydalával. A győztessel a Magyar Nemzet készített interjút.

Nagyon örülök, hogy nyertem, mert így került pont a történet végére

– vallotta be Fóris Rita.

A pont természetesen nem a pályája, hanem A dal végére került. Mivel nyert, nem is annyira mondatvégi írásjel ez, inkább az i-re került fel az a pont.

Úgy gondolom, egy keresztény énekesnek a közönség és a szakma visszajelzésén kívül fontos az isteni visszajelzés, ha van. A közönség válasza azt is mutatja, hogy Isten örül, megveregeti a vállamat

– mondta az előadó, akinek művészetét 2019-ben, a Szikra Fesztiválon elismerték, amikor családjával, amely egyúttal a zenekara, illetve szólóban, dicsőítő dal kategóriában nyert.

A keresztény rock vagy pop nálunk meglehetősen rétegműfaj, míg mondjuk az USA-ban önálló fesztiválokkal, rádió-, televízió- és internetes csatornákkal bír. Ezért jött létre a Szikra Akadémia. Segíti elfogadtatni azt, ami odakint teljesen hétköznapi, nevezetesen, hogy vannak olyan dalok, amelyekkel Istent szólítjuk meg, amelyek róla szólnak

– folytatta gondolatmenetemet Fóris Rita.

Nem egyszerű a gospelszerző dolga, ugyanis döntenie kell, hogy a hívőknek komponál, akik könnyedén befogadják dalát, vagy a nagyközönségnek, amely nehezebben.

Ez az alfája és az ómegája mindennek, ezzel van tele a lelkem, a szívem. Mint a Biblia mondja: a szív teljességéből szól a száj. Nem tudok másról írni, tőle jöttem, hozzá megyek

– avatott be a muzsikus, majd elmondta, hogy az Olyan széppel kizárólag azért nevezett A dalba, mert úgy véli, hidat képez a világi és a hívő emberek között.

A Teremtő által teremtett világot dicsérem, azonban bárkinek elfogadható, befogadható módon. Igyekszem nem ráerőltetni másokra az üzenetet, ugyanakkor minden megnyilvánulásommal hirdetem, kihez tartozom, kiről énekelek, hiszen meg vagyok ezzel bízva

– szólt Fóris Rita hitvallása.

Mindezt olyan korban, amikor nem a spiritualizmus felé illik nyitottnak lenni, hanem minden más felé, minden olyan felé, ami ellene mond a bibliai tanításnak.

Éppen ezekben az időkben kell azt hirdetni, mi az igazi szeretet, mi a valódi igazság. Ha mindössze egyetlen ember Istenhez fordulását érem el egy dallal, az is győzelem, bármilyen apró győzelem

– hangsúlyozta a zenész.

Fóris Rita életmódja, életvitele, életszemlélete követendő lehet a mai értékválsággal küzdő világban, hiszen házasságban él és 3 gyermek édesanyja.

Ezek számomra mind értékek, és nem vagyok ezzel egyedül. Aki nem tartja értéknek, annak meg lehet mutatni, miért az. A dal színfalai mögött dolgozó stáb egyik tagja például a dalt hallva és a családomat megismerve megjegyezte: talán öregszem, de kezdem megérteni, mi az igazi érték

– szögezte le, majd arra a kérdésre, hogy a gyermekeinek nem kínos-e a kortársaik előtt, hogy vallásos családban élnek, a komponista kijelentette:

Úgy tudom, nem igazán találkoztak ilyen reakciókkal, de még ha az első pillanatban cikiznék is őket, amint meglátják rajtuk, bennük az örömöt, amint csábítónak látják az életüket, akkor már irigylésre méltónak tartják.

A családi példa ragadós, a legidősebb gyermek szülei foglalkozását választotta élethivatásául, a Szent István Konzervatórium ­diákja. Mint neki, Fóris Ritának szintúgy már gyermekkorában eldőlt a sorsa, amikor 6 évesen zenei általánosba járva a zongora, a hegedű, a kóruséneklés töltötte ki napjait.

Hetedikes koromban bekattant, hogy a konzervatóriumban folytassam. Jelentkeztem a miskolciba, ahol éltem és a budapesti Bartók konziba. Felvettek, így 15 évesen a fővárosba költöztem

– elevenítette fel a múltat az énekesnő.

Kemény sors a muzsikusé

A muzsikus gyerekfejjel nekiáll, tanul, gyakorol, tanul, gyakorol, ám a szorgalom mellett a tehetség, no meg a körülmények szintén befolyásolják a jövőjét, hogy mi lesz belőle: híres, boldog zenész, zenetanár vagy megkeseredett zongorakísérő. Fóris Ritából, aki a Zenaakadémia zongoratanár szakán szerzett diplomát, nem ez utóbbi vált.

Bevallom, nem igazán ismertem a könnyűzenét, az a gyülekezeti éneklésben, a gospel kapcsán került az életembe

– mesélte.

Lévén komolyzenész, beiratkozott a Magyar Hajnal Énekstúdióba könnyűzenei hangképzést tanulni. Az eredményről meggyőződhetünk, ha meghallgatjuk bármely dalát. Ma már nyolcadmagával tanít a stúdió­ban, amely kifejezetten könnyűzenei hangképzéssel foglalkozik. A műfajt nem kizárólag előadóként, de szerzőként is kiválóan elsajátította. Kellő egyszerűséggel fogalmazza meg dalait, harmóniameneteit, amelyek így könnyedén befogadhatóak.

A szövegcentrikusság mellett szintén fontos az, hogy a hallgató hívő maga is képes legyen előadni a dalt. Ezért nagyon jó a popműfaj, összekovácsolja a híveket. És a családot, teszem hozzá, ugyanis FOURisFive néven együtt muzsikálnak mindannyian: anya, apa, gyerekek.

– fogalmazott Fóris Rita.

Borítókép: Magyar Nemzet / Mirkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában