Ünnepre készülve

2022.03.06. 07:05

Kiállítással zárul a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál

Az Ünnepre készülve – ünnepi alkalmak népi textíliái című kiállítást a népművészeti pályázat legjobb anyagaiból állították össze.

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, valamint a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány az elmúlt évben hirdette meg a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál pályázatát. A versenyfelhívás az április 8-ig Békéscsabán látható kiállítással zárul.

Az Ünnepre készülve témájú kiírásban a meghirdetők a hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről családi és társadalmi ünnepeken viselhető korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várták.

A felhívásra 2022-ben is nagyon sok egyedi alkotó és alkotóközösség küldött pályamunkát, az egyéni pályázók száma 133 fő, a pályázó közösségek száma 61, a pályázatban résztvevő alkotók száma összesen 752 fő, a beérkezett pályázati alkotások száma pedig 1632 darab volt.

A míves munkák között a hímzések mellett a viseletek magas aránya érdemel különös figyelmet
Forrás: Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál

A pályázatra érkezett viseletek jól reprezentálják az eredeti, hagyományos ünnepi öltözékeket, valamint azok modern feldolgozásait is.

Március 4-én konferencia is kezdődött a pályázattal kapcsolatban. Fókuszában a különböző kultúrák álltak.

Idén a meghívott előadók a keleti népi textilhagyományokkal, azok fennmaradásával, továbbéltetésével foglalkoztak. A szimpóziumon többek között kirgiz, azeri, kazah, bolgár, török, dél-koreai, üzbég népi alkotó, etnográfus, egyetemi tanár szerepelt. Közös bennük, hogy céljuk a nemzetük textilhagyományainak feltárása és megőrzése. A találkozó különlegességének számított az Egy csipetnyi Dél-Korea – ízelítő a hagyományos viseletekből, táncokból, énekekből, gasztronómiából, természeti és épített örökségből program.

A legszínvonalasabb pályamunkákból rendezett Ünnepre készülve – ünnepi alkalmak népi textíliái című kiállítás április 8-ig tekinthető meg a Békés Megyei Könyvtárban és a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Borítókép: Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában