Ukrán válság

2022.03.18. 14:40

Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet lát el a Fővárosi Nagycirkusz

Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogadott be a Fővárosi Nagycirkusz, a kijevi es a harkivi artistaképzők növendékei mostantól Budapesten tudják folytatni tanulmányaikat - közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ pénteken.

A Fővárosi Nagycirkusz manézsában rendhagyó társulati ülést tartottak csütörtökön az Ukrajnából menekült artistaművészek, gyermekek, szülők és oktatók helyzetéről. A megbeszélésen szó esett az ideérkezők teljes ellátásáról, foglalkoztatásáról, a magyar és ukrán cirkuszi iskolák együttműködéséről, valamint a cirkuszművészet megbonthatatlan egységéről.
   

A közleményben Fekete Pétert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárát idézik, aki nyitóbeszédében kiemelte: a Fővárosi Nagycirkusz kapui minden artista számára nyitva állnak. "Komoly felelősségünk van, példát kell mutatnunk, üzeneteket kell közvetítenünk nemcsak Magyarország, de az egész világ számára" - hangsúlyozta.
   

Mint írják, 

az elmúlt hetek során Ukrajnából több száz artistaművész érkezett Magyarországra: gyerekek, szülők, artista tanárok és artista növendékek.
   

Fekete Péter köszönetét fejezte ki a magyar cirkuszművészetben létrejött összefogásért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak, az INspirál Cirkuszközpontnak, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumnak, a Recirquel Társulatnak és a Balance Akrobatika & Torna Clubnak. Az államtitkár kiemelte, hogy ebben a különleges történelmi helyzetben a művészek tanulhatnak egymástól, egymás kultúrájából, szakmai tudásából.
   

A Fővárosi Nagycirkusz munkatársai jelenleg száz fő napi háromszori étkezéséről gondoskodnak, segítenek a nagy mennyiségű adományok elosztásában, a tolmácsolásban és a napi feladatok gördülékeny lebonyolításában. Az itt tartózkodás időszaka alatt a Fővárosi Nagycirkusz a felnőtteknek kétféle lehetőséget tud ajánlani: a fiatalok felügyelete mellett önkéntesként segíthetik az intézmény munkáját, illetve a hivatalos munkavállalást. Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezető igazgatója szerint a munkavállalás jogi kereteinek megteremtése, a bejelentés és az adminisztráció folyamatosan zajlik.
   

A Fővárosi Nagycirkusz a teljes ellátáson és a fizetéssel járó munkakörök biztosítása mellett különböző programokat is szervez a menekülteknek.
   

Kovács Gábor Dénes, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium igazgatója elmondta: szeptembertől decemberig Kijevben képeztek egy magyar osztályt, októberben pedig a Szinergiák műsorsorozat keretén belül a Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia Circle című produkcióját láthatta a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.
   

Hozzátette: a március 22-én és 23-án látható Szentivánéji Álmodók című előadásuk teljes bevételét az itt lévő artistákra és artista tanárokra fordítja a cirkusz, mindenekelőtt rekviziteket fognak számukra biztosítani. Szeretnék megteremteni a körülményeket a Művésztelepen és a próbahelyiségekben ahhoz, hogy alkotni és gyakorolni tudjanak.
   

Elmondta: a cirkuszi világnap alkalmából, április 16-án egy közös fellépést terveznek az ukrán és a magyar artisták.
   

Az eseményen a Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia és a Harkovi Cirkusz Stúdió oktatói köszönetüket fejezték ki befogadásukért.
   

Fekete Péter hangsúlyozta: nem rekeszthetjük ki az orosz artistákat, ugyanolyan szeretettel kell fordulniuk feléjük, ahogy eddig tették. "Példát kell mutatnunk egymásnak és a világnak, miszerint a cirkuszművészeten belül bőrszínre, politikai helyzetre, ideológiai gondolkodásra, identitásra való tekintet nélkül, egymásba vetett hittel, együtt dolgozunk" - mondta.

Borítókép: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Fővárosi Nagycirkusz újranyitásának alkalmából rendezett családi cirkuszgálán Budapesten 2021. május 30-án

Címkék#cirkusz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában