Számos érdekesség

2022.03.09. 06:35

Ünnepi programkavalkád várja a látogatókat a Budavári Palotanegyedben

Lészen ágyú! – Gábor Áron és a székely hősiesség címmel új tárlat is nyílik a nemrég újjászületett Főőrség épületében.

Ingyenes hagyományőrző és családi programok, különleges kiállítások, valamint irodalmi előadások várják az érdeklődőket a Budavári Palotanegyedben az ünnepi hosszú hétvégén. A Várkert Bazárban, a Főőrségben, a Csikós udvaron és a Budavári Palotában is számos érdekességgel készülnek a látogatók számára.

Már péntektől a nemzeti ünnepre hangolódhatunk

Lészen ágyú! – Gábor Áron és a székely hősiesség címmel nyílik új tárlat március 11- én a nemrég újjászületett Főőrség épületében. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján a székely ágyúöntő hősre, Háromszék önvédelmi szabadságharcának legendás alakjára emlékezünk a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményével. Gábor Áron egyetlen megmaradt ikonikus rézágyúja mellett a forradalom és a szabadságharc meghatározó alakjaihoz kötődő ereklyék is megtekinthetőek mindennap 10 és 18 óra között. Az egyedülálló kiállítás a Várkapitányság támogatásával a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Székely Nemzeti Múzeum együttműködésében valósul meg. Vershaza címmel az Országos Széchényi Könyvtár társkiállítása a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal együttes bemutatására vállalkozik.

A Hauszmann-sztori című tárlat frissített fejlesztési tartalommal március 11-től új helyszínen, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában látható, az újjászületett Szent István-terem feletti kiállítótérben.

A multimédiás tárlat Hauszmann Alajos életét és munkásságát, a Budavári Palotanegyed épületeinek történetét és a Nemzeti Hauszmann Program aktuális fejlesztéseit mutatja be modern eszközök segítségével. A kiállítás a Szent István-terembe váltott belépőjeggyel látogatható keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Múltidéző huszárjárőr-szolgálat indul március 11-én a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszalegység, illetve a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség lovasaival. A huszárjárőrök jelenléte a Budavári Palotanegyedben népszerű turisztikai látványosság honvédelmi hagyományaink és kulturális értékeink megőrzésének jegyében.

A Várkert Irodalom Aposztróf Est sorozatának keretében látható az …egy nő, több mint csak asszony… című előadás március 11-én a Várkert Bazár rendezvénytermében, ahol betekintést nyerhetnek a nézők a történelmünket meghatározó nők gondolataiba, életébe, valamint megidézik Szendrey Júlia naplóját és levelezését is.

Borítókép: Várkapitányság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában