Magyar Géniusz Program

2022.04.21. 14:35

Vándorkiállításon mutatják be a vidéki múzeumok műtárgyait

A magyar vidéki múzeumok reprezentatív műtárgyait mutatja be a Kecskeméten szombaton induló vándorkiállítás. A Magyar Géniusz Program keretében 2023 végéig tartó sorozat nyolc várost fog érinteni.

A Petőfi 200 emlékév égisze alatt, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) koordinálásával megvalósuló vándorkiállítás bemutatja a Kárpát-medencei magyar örökséget. 3,5 milliárd forintot különítettünk el a magyar vidéki múzeumok számára, az összegből a vándorkiállítás mellett megújulnak az intézmények tárlatai – mondta Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint hangsúlyozta, a vándorkiállítás a vidéki múzeumok által kiválasztott legértékesebb és legreprezentatívabb tárgyakat tudja felvonultatni. A Kecskeméten induló, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után Budapestre 2023 decemberében érkező vándorkiállításon a MVMSZ 67 intézményének 154 műtárgya látható.

A 117 tagintézményt tömörítő MVMSZ előzsűrizte a vidéki múzeumoknak a Magyar Géniusz Programhoz benyújtott pályázatait.

Azon vidéki múzeumok, amelyek korábban már jelentős kormányzati támogatást kaptak, ezúttal kevesebb támogatásban részesültek új időszaki és állandó tárlatok létrehozására a többiekhez képest. Szerettünk volna regionális szempontokat is figyelembe venni, terveink szerint idén ősztől, de 2023-tól biztosan a Magyar Turisztikai Ügynökséggel partnerségben a teljes Kárpát-medencét lefedő kulturális örökséget tudjuk bemutatni

– mondta Demeter Szilárd.

Hozzátette: a globalizációval szemben Magyarország egyetlen esélye saját nemzeti kulturális identitásának erősítése, ezt szolgálja a Magyar Géniusz Program.

Csapláros Andrea, a MVMSZ elnöke, a vándorkiállítás főkurátora arról beszélt, hogy a szervezet elmúlt öt éve alatt megnégyszereződött a tagintézmények száma, jelenleg 117-en vannak.

A Magyar Géniusz Programmal soha nem látott hangsúlyt és lehetőséget kap a vidéki muzeológia. A vidéki műtárgyak színe-java egy közös kiállótérbe költözve juthat el minden magyar emberhez. A vándorkiállításon a nemzeti létünket, identitásunkat, a magyar tehetségek, lángelmék, tudósok, hősök, hazafiak és eredményeik példáját emeljük a mindennapjainkba

– mondta Csapláros Andrea.

Végh Katalin, az MVSZ Magyar Géniusz Program vezetője, a kiállítás főkurátora kitért arra, hogy a tárlat rendkívül sokszínű, hiszen megtekinthető lesz például Erkel Ferenc aranykoszorúja, a salgótarjáni sortűz áldozatának véráztatta inge, a csornai faragott borotvatok vagy a makói hagymás talicska, akárcsak egy Mednyánszky-festmény és Sisi-relikviák. A tárgyak négy tematikus egységben, a régészeti korokról, a magyar történelemről, a népi kultúránkról és a művészeti értékeinkről mesélnek.

Szerettük volna megszólítani a fiatal közönséget is, amely ritkán jár múzeumba. Saját otthoni közegükben segítjük őket a népi kultúra értelmezésében, ezért kerülnek a paraszti kultúra tárgyai pláza enteriőrbe, a kalocsai paprikatermesztés évszázados hagyományát pedig neoncsövekkel ábrázoljuk

– mondta Végh Katalin.

Borítóképünkön Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában