Klasszikus zene

2022.06.03. 08:11

A Budavári Palotanegyedben indul a Grand Opening – Összefogás koncertsorozat

A kezdeményezés során 15 magyar város kiemelt helyszínén találkozhat a közönség 15 nagyszabású zenei rendezvénnyel.

A Budavári Palotanegyedben, a Csikós-udvarban indul pénteken a Grand Opening – Összefogás című koncertsorozat, amelynek első állomásán a Danubia Zenekar muzsikusai és a Máltai Szimfónia hátrányos helyzetű, tehetséges ifjú zenészei lépnek fel a Közös Hang című produkcióban.

A Magyar Művészeti Fesztiválok által meghirdetett, a klasszikus zene összetartó és békét hirdető erejét hangsúlyozó koncertsorozat nyitóeseményét a Várkapitányság együttműködésével rendezik meg.

Mint a Várkapitányság közleményében kiemelik, a Budavári Palotanegyed megújulása során fontos szempont, hogy az újjászületett épületeket és közterületeket megnyissák a nagyközönség előtt. A 2. világháború után évtizedekig pusztuló Csikós-udvar a Nemzeti Hauszmann Program keretében épült újjá, és már több kulturális eseménynek adott otthont.

A Grand Opening – Összefogás című kezdeményezés során 15 magyar város kiemelt helyszínén találkozhat a közönség 15 nagyszabású zenei rendezvénnyel. A sorozat első alkalma a Közös Hang című produkció lesz a Csikós-udvaron a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia program zenekarának közös előadásában, Hámori Máté vezényletével.

Mint a közlemény emlékeztet, a Közös Hang – Zenével az integrációért elnevezésű projekt 2021 szeptemberében indult a Danubia Zenekar és művészeti vezetője, Hámori Máté irányításával. Célja az ország elmaradott régióiban élő, zenét tanuló gyerekek integrációja és családjaik meggyőzése arról, hogy van eredménye a zenébe fektetett erőfeszítésnek.

A Máltai Szimfóniával való együttműködés során a zenekar tagjai rendszeresen együtt zenélnek a felzárkózó településeken élő, ifjú zenészekkel, előkészítve a fellépéseket, ahol a gyerekek és a zenekar kimondottan ezekre az alkalmakra készült műveket mutat be klasszikus zenei motívumok és cigány dallamok felhasználásával – áll a közleményben.

Borítókép: Olga Kern orosz-amerikai zongoraművész és az Óbudai Danubia Zenekar közös online koncertje a pécsi Kodály Központban 2020. december 11-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában