Lírai szoprán

2022.06.21. 11:00

Baráth Emőke énekel június 28-án a Müpában

Vivaldi, Purcell és Händel művei, a 18. század legszebb áriái csendülnek fel.

Vivaldi, Purcell és Händel művei, a 18. század legszebb áriái csendülnek fel június 28-án Baráth Emőke és a világhírű Europa Galante zenekar előadásában a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A lírai szoprán Baráth Emőke alig több mint egy évtizede robbant be a zenei életbe. Manapság már ritkaság, ha külföldi hangversenytermeken kívül hazai színpadokon is hallhatjuk énekelni, ám a Müpa 2021/22-es évadának művészeként több emlékezetes koncerttel örvendeztette meg a magyar közönséget – olvasható a Müpa által kedden az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Pályájának első sikerei között említhető a 2011-ben megrendezett innsbrucki nemzetközi barokk énekverseny, amelyen az első díj mellett a közönségdíjat is elnyerte. 2013-ban az aix-en-provence-i fesztiválon nyűgözte le a hallgatóságot, majd olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Marc Minkowski, William Christie, Emmanuelle Haim, Diego Fasolis, Fischer Ádám, Jonathan Cohen vagy Ottavio Dantone. Azóta a világ legrangosabb operaházainak és fesztiváljainak vendége, és szólistaként állt már a Carnegie Hall, a Musikverein, a barcelonai Palau de la Música, a tokiói Suntory Hall, a Sala Sao Paulo, a Theater an der Wien, az amszterdami Concertgebouw, a Théâtre des Champs-Elysées vagy az Opéra Royal de Versailles színpadán.

Idén a Warner Classicshoz tartozó Eratónál jelent meg Dualitá című szólólemeze, amelyen a zeneirodalom leghíresebb női és „nadrágszerepeinek” felvonultatásával mutatja meg a szoprán hang sokszínűségét. A sikeres album tavasszal, alig néhány héttel a megjelenése után élőben is felcsendült a Müpában Philippe Jaroussky vezényletével.

A kora nyári koncert programján és az énekesnő életében egyaránt központi helyet foglal el Händel muzsikája. A komponista nem csupán számos operát szerzett, de munkásságával felvirágoztatta London operaéletét, kitűnően értett az énekhanghoz, minden bizonnyal hallgatott az énekesekre, akikkel dolgozott, és az ő igényeiknek megfelelően alakított a kottán, ha kellett. A koncert során elhangzik a Gyönyör áriája a zeneszerző legelső, Az Idő és az Igazság diadala című oratóriumából, valamint két olyan meghatározó operájának részlete, mint az Aetius és a Julius Caesar Egyiptomban.

Minden tekintetben barokk hangversenyélményre számíthat a közönség: Baráth Emőke az 1989-ben alakult olasz zenekar, a többszörös Grammy-jelölt Europa Galante partnereként lép színpadra. Az együttest azzal a szándékkal hozta létre megálmodója, Fabio Biondi, hogy az addig főként észak-európai muzsikusok által képviselt historikus zene korhű tolmácsolója legyen.

A kizárólag autentikus hangszereket megszólaltató együttes az olasz barokk repertoár leghíresebb műveinek bemutatásán túl az 1700-as évek rejtett kincseit is bemutatja. Első lemezük, az Antonio Vivaldi versenyműveit tartalmazó felvétel hatalmas sikert aratott, de az igazi robbanást A négy évszak forradalmi interpretációja jelentette. A világhírű mű teljes terjedelmében hallható lesz a június 28-i koncert műsorán.

Borítóképünkön Baráth Emőke operaénekesnő. Fotó: MTI/Cseke Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában