Jubileumi hangverseny

2022.06.20. 13:16

Így ünnepli 25. születésnapját a bécsi Cziffra Stiftung

Június 24-én a bécsi Collegium Hungaricumban tartanak ünnepélyes estet a Cziffra György-emlékév és a Cziffra Stiftung közös szervezésében.

A bécsi Cziffra Alapítvány negyedszázados évfordulója alkalmából június 24-én a bécsi Collegium Hungaricumban tartanak ünnepélyes estet a Cziffra György-emlékév és a Cziffra Stiftung közös szervezésében.

Fellép Balázs János (zongora), a Cziffra-emlékév művészeti vezetője; Sárközy Lajos (hegedű), a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művésze; Nicole Henter (fuvola) és Denys Dragan (zongora), a bécsi Cziffra Alapítvány kiemelt művészei – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A bécsi Cziffra Stiftung 1997 óta gondozza Cziffra György szellemi hagyatékát, népszerűsíti a zongoraművész egyedi látásmódját, és segíti a hozzá közel álló fiatal tehetségek érvényesülését.

Mint írták, a jubileumi hangversenyen olyan művészek köszöntik játékukkal a szervezetet, akik Cziffra szellemiségét képviselik muzsikusként és közszereplőként is, határainkon innen és túl. Műsorukra Cziffra-átiratokat és a zongoravirtuóz által is szívesen játszott darabokat válogattak: veretes és könnyedebb táncok, operarészletek, nemzeti motívumok szőtteséből formálódik meg a közönség előtt Liszt, Weber, Saint-Saëns és Brahms világa.

A budapesti Cziffra Fesztivál 2017-ben alapította díjait, amelyeknek az erkölcsi és anyagi hozzájárulás mellett fontos célkitűzésük, hogy fellépési lehetőségeket biztosítsanak a fiataloknak, ahogy ez a Cziffra-emlékév nemzetközi együttműködései során is megvalósul. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett.

A június 24-i esten szerepel de Falla Tűztánc; Saint-Saens-Liszt Haláltánc; Rimsky-Korsakov-Cziffra Dongó (Denys Dragan – zongora); Saint-Saëns Rondo Cappriccioso; Vecsey Valse Triste; Sarasate Cigánymelódiák (Sárközy Lajos – hegedű és Balázs János – zongora); C. P. E. Bach d-moll fuvolaverseny, 3. Tétel; Weber-Taffanel Fantázia a Der Freischütz témáira (Nicole Henter, zongorán kísér Mennan Berveniku); Liszt Valse-impromptu; Schumann-Liszt Widmung; Brahms-Cziffra 5. és 6. magyar tánc; valamint Liszt 6. magyar rapszódia című műve(Balázs János – zongora).

Borítóképünkön Balázs János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában