NEO Kortárs Művészeti Tér

2022.06.20. 19:26

Új kiállítótér nyílt a Városligetben

Napjaink egyik legismertebb művésze, William Kentridge videóinstallációjával nyitotta meg kapuit a Városliget új kulturális intézménye, a NEO Kortárs Művészeti Tér. A 350 négyzetméteres kiállítóteret az eredetileg Műcsarnoknak épült, s a Liget Budapest projektnek köszönhetően megújult Millennium Házában alakították ki.

A Millennium Háza a Műcsarnok otthonának épült 1885-ben, de kicsinek bizonyult erre a célra. Az utóbbi évtizedekben az épület rendkívül rossz állapotba került, amíg a Liget Budapest projekt keretében végrehajtott, átfogó rekonstrukciónak köszönhetően vissza nem nyerte eredeti szépségét - idézte fel a NEO hétfői sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.
Baán László hozzátette, hogy a Millennium Házában az utóbbi években a Városliget történetét áttekintő kiállítás volt látható. A közelben nemrég megnyílt Néprajzi Múzeumban azonban Liget látogatóközpont is helyet kapott, így a sokáig Olof Palme Ház néven ismert épület visszakaphatta eredeti kiállítótér-funkcióját - jegyezte meg.
A főigazgató elmondása szerint a NEO mostantól a kortárs képzőművészet bemutatására szolgáló térként működik, hasonlóan a londoni Kensington Gardens közepén álló Serpentine Galleryhez.
Színvonalban is a legmagasabbra teszik a mércét: a mintegy 350 négyzetméteren kialakított NEO a világ legnevesebb kortárs képzőművészeinek munkáit fogja elhozni Budapestre 

- hangsúlyozta Baán László.

BAÁN László; KENTRIDGE, William
Baán László
Forrás: Balogh Zoltán / MTI

A kiállítótér mindjárt a kortárs képzőművészet vezető alakjai közé tartozó William Kentridge egyik főművének számító, nyolccsatornás videóinstallációval nyílik meg, amelyet először mutatnak be Magyarországon - fűzte hozzá.
Baán László felidézte, hogy William Kentridge 2011-ben nagy sikerű kiállításon mutatkozott be a Szépművészeti Múzeumban, amely néhány éve vette meg az alkotó Lágyabban játszd a táncot című munkáját, azzal a céllal, hogy a felépítendő Új Nemzeti Galériában önálló térben állítsák majd ki.
Fehér Dávid kurátor kiemelte, hogy 

a dél-afrikai művész videóinstallációja a Szépművészeti legjelentősebb kortárs akvizíciói közé tartozik, amelynek nyilvános bemutatására évek óta vártak a múzeum szakemberei.

KENTRIDGE, William
Fehér Dávid 
Forrás: Balogh Zoltán / MTI

A mű Kentridge összegző igényű, monumentális alkotása: a videóinstalláció embersziluettek véget nem érő vonulását ábrázolja andalító zenére egy sivár tájban.
Ez az alkotás az egész kentridge-i életmű egyik kulcsműve, a panorámaszerű körmozi felfogható társadalmi körképként, sajátos helyzetképként, ugyanakkor az installáció egésze a folytonos mozgásnak és az elbizonytalanodó identitásoknak sajátos metaforájává is válik 

- emelték ki a szervezők.
A Lágyabban játszd a táncot című installáció október 2-ig látható a Szépművészeti Múzeum új kiállítóterében, a Millennium Házában.

Borítókép: William Kentridge Lágyabban játszd a táncot / More Sweetly Play the Dance című videóinstallációja a Városliget új kulturális intézménye, a NEO Kortárs Művészeti Tér megnyitóján a Millennium Házában 2022. június 20-án (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában