Kétezer éves történet

2022.06.30. 07:26

Újra látogatható a Savaria Múzeum kőtára

A római kőfaragványokon és feliratokon többször olvashatjuk a város Savaria nevét, a kövek és feliratok hírt adnak a tartomány gazdasági, társadalmi, vallási és kulturális értékeiről.

Megújult és csütörtöktől újra látogatható Szombathelyen a Savaria Múzeum kőtára - tájékoztatott az intézmény.

A lapidáriumban látható, 1982-ben létrehozott állandó kiállítás megújításához a Kubinyi Ágoston program keretéből 2019-ben és 2020-ban kapott, összesen 20 millió forint pályázati támogatás a bemutatásra szolgáló környezet kialakítására volt elegendő, a kiállítás anyagának szakmai megújításához és 21. századi igényeknek megfelelő bemutatásához további forrásokra lesz szükség - írták.

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is. A kiállítás új bevezető szöveget, a bemutatott műtárgyak pedig új feliratokat kaptak.

A kőtárban látható kiállítás a kétezer éves város történetének ékes bizonyítékait tárja a látogatók elé. A római kőfaragványokon és feliratokon többször olvashatjuk a város Savaria nevét, a kövek és feliratok hírt adnak a tartomány gazdasági, társadalmi, vallási és kulturális értékeiről.

A lapidáriumban őrzött, a városalapítás korából származó emlékek zöme temetőkből került elő, a kiállítás a római kor legjellemzőbb sírtípusait, temetkezési szokásait mutatja be, található benne kőossarium, téglasír, fémládasír, és egy szarkofág is.

A kőtár legszebb kőemléke a város korai, északi temetőjében megtalált sírkő. Többalakos kompozíciója a trójai mondakörből vett jelenetet örökít meg: Szép Helena és Paris találkozását ábrázolja.

A kőtár kiemelkedő emléke a capitoliumi triász szoborcsoport, melynek torzói közül középen Jupiter egy tömbből faragott törzsét látjuk, bal oldalán Juno torzója ül, jobbján pedig Minerva foglal helyet.

A Savaria Múzeum kőtárában látható állandó kiállítás minden héten keddtől vasárnapig naponta 10 órától 18 óráig tekinthető meg.

Borítókép: Látogatók A Változó kultúrák a változó tájban című kiállításon a szombathelyi Savaria Múzeumban a Múzeumok éjszakáján, 2019. június 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában