Bujtor István Filmfesztivál

2022.08.26. 12:00

Különdíjat nyert a Szálinger Balázs két verséből készült Családregény videóklip

A magával ragadó egyedi képi világ a filmfesztivál zsűrijét is lenyűgözte.

A Bujtor István-díjasok és a zsűri

Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség

Min megy keresztül egy kismama a szülés előtti nyolcadik hónapban, és miért csak akkor értjük meg a szüleinket, amikor már magunk is szülővé válunk, és önállóan kell döntéseket hoznunk? Ezeket a kérdéseket járja körül az EKT együttes Családregény című zenés filmje, mely Szálinger Balázs két verséből készült. A versfilm elnyerte a XIII. Bujtor István Filmfesztivál vizuális világért járó különdíját – tájékoztatott a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Szálinger Balázs költeményeit erős vizualitás jellemzi. Ezért nem volt nehéz dolga az Eleven Költők Társaságának, amikor úgy döntöttek, hogy annak a 2021-ben megjelent daluknak készítenek animációs versfilmet, amit Szálinger két verséből a Nyolcadik hónap, és az Ez a hajó, mire fölér című műből készítettek. A súlyos, ám mindannyiunk életét érintő témákat feldolgozó alkotás a Családregény címet kapta.

A versfilm az élet kezdetét és végét, a születés és a halál fájdalmát meséli el, megjelennek benne a szülés előtt álló anya érzései, majd azok a pillanatok is, amikor szüleink elvesztésével egyedül maradunk a világban.

A Gréger Zsolt és Keleti András keze nyomán létrejött zenés filmhez saját rajzokat, az animációs részekhez kartonból kivágott figurákat használtak, a legtöbb jelenetben pedig fotók montázsai adják a hátteret. A magával ragadó egyedi képi világ a filmfesztivál zsűrijét is lenyűgözte. 

A versfilm a Petőfi Kulturális Ügynökség és az Eleven Költők Társasága együttműködése révén jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában