Hagyományőrzés

2022.08.08. 07:20

Magyar huszárok is részt vettek az Alka vitézi játékokon Sinjben

Először láttak vendégül a rendezvényen magyar huszárokat.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség öt fős küldöttsége, a Bakonyi Poroszkáló Túraklub tagjai is részt vettek Horvátország legnagyobb hagyományőrző vitézi játékán, a sinji Alkán – közölte az MTI-vel a zágrábi Liszt Intézet vasárnap.

Magyar huszárokat először láttak vendégül a rendezvényen, amelyet minden év augusztus első hétvégéjén tartanak, az 1715-ös sinji ostromra emlékezve, amelyben 700 horvát vitéz meghátrálásra kényszerítette a 60 ezer fős támadó török sereget. A torna idén a győzelem 307. évfordulóját ünnepelte.

A hétvégén át tartó rendezvény a vasárnap délután kezdődő tornával zárult, amelyre hagyományosan csak horvát vitézek nevezhetnek.

Az UNESCO 2010-ben vette fel a szellemi világörökség listájára a horvát lovagi tornát, amely mára az egyetlen ilyen játék Európában.

Az alka szó karikát jelent. A 320 méter hosszú versenypálya 160. méternél, 3,3 méter magasan két koncentrikus kört függesztenek fel. A külső kör átmérője 13 centiméter, a belsőé 3,5 centiméter: a belsőbe kell beletalálnia a vágtató lovon ülő alkárnak a három méter hosszú kopjával. Minden egyes találatot a korabeli mozsárágyú elsütésével jeleznek, és aki a legtöbb találatot szerzi, egy évig – a következő játékokig – viselheti a sinji Alka vitéze címet.

A sinji alkár vitézek egyesületét 1833-ban jegyezték be. A vitézi játékok fölött uralkodók, államfők, hadvezérek vállaltak fővédnökséget, köztük Ferenc József (1830-1916) osztrák császár és magyar király, Josip Broz Tito jugoszláv elnök, 1992 óta pedig a mindenkori horvát államfő.

Borítóképünk illusztráció. Hagyományőrzők elevenítették fel az 1849-es szolnoki csata egyes jeleneteit a Tisza-parton Szolnokon 2022. június 25-én, a múzeumok éjszakáján. Fotó: MTI/Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában