Petőfi-emlékév

2022.09.11. 09:00

Barangoljunk Petőfi nyomában "az alföld tengersík vidékin"!

Színes programsorozattal tiszteleg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Petőfi-emlékév előtt. Ennek része az a Petőfi nyomában elnevezésű túra, amelyet a Kiskunsági Nemzeti Parkkal közösen valósítanak meg. A 15 alkalomból álló kirándulásokon a felnőttek és a gyerekeket is felfedezhetik azokat az alföldi tájakat, amelyeket a rónaságért rajongó költő is bejárt, verseiben megénekelt.

Petőfi Sándor arcképe, amit több mint 13 ezer legóból raktak ki Baján

Forrás: Petőfi200/Facebook

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Petőfi emlékévek alkalmából színes programsorozatot valósít meg, amely során lehetősége nyílt a Kiskunsági Nemzeti Parkkal egy kicsiket és nagyokat egyaránt megszólító élményelemet is életre hívni. Így valósulnak meg a „Petőfi nyomában” tematikus túrák, melyen összesen 15 alkalommal, ingyenesen lehet részt venni, bárkinek.

A park igazgatósága – többek között – túrák előkészítéséért és vezetéséért felel, amely során Petőfi szellemisége van a középpontban. Úgy érezzük, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park törzsterülete annak a Kiskunságnak, mely még hiteles képet ad arról a 19. századi tájról, amit Petőfi is megírt a verseiben

 – mondta el Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense.

A 3-4 órás tematikus kirándulásokon a költő verseit hívják segítségül, hogy a korabeli táj értékeit összehasonlítsák a jelenlegi táj változásaival. Egyfajta értékleltár készül, ahol új értelmet nyer a „méneseknek nyargaló futása” és a „Kis-Kunságnak száz kövér gulyája”.

A szervezők azt remélik, hogy azoknak, akik  beneveznek egy-egy különleges barangolásra, különleges élménnyel lesznek gazdagabbak: szemük láttára elevenednek meg és nyernek új értelmet azok a versek, amelyek Petőfi Alföld iránti szeretetéről tanúskodnak. 

Táj és líra

A kultúrtájjá formált Kiskunságban ma már üdítő, élményt nyújtó és sok meglepetést tartogató maradványterületek a vadvizes szikesek, a szaggatott felszínű buckavidékek, vagy az a néhány vizes élőhely, amely a vízrendezések előtti táj összetett természetességét villantja elénk. Ezek remekül összeköthetőek a Petőfi költészetében is fellelhető értékekkel. A túraútvonalak között a költemények helyszínei szerepelnek. Így például Kiskőrös, Bugac vagy épp Izsák 

– mesélte a túrákról Tóth Endre turisztikai referens. 

Mint mondta, a túravezetők semmit nem bíztak a véletlenre, Petőfi verseivel felvértezve várják a résztvevőket. 

A túravezetők versekkel is készülnek a kirándulásra. Ezeket van, aki felolvassa a túra során, vagy, aki el is szavalja. Így mindenki képi világban is szembesül azzal, amit a versben hall. A vers hangulata az, ami megfogja az embereket. De az, hogy verssel együtt nézni lehet a tájat, teljesen más élményt ad. Bugacon például szinte minden megtalálható, amit Az Alföld című versében leír Petőfi. A szabadság képzetét, hiszen aki a Kiskunságban eljön az egy nyugalmat árasztó tájat talál itt, rengeteg érdekességgel. De nemcsak az Alföld című vers adott nekünk ihletet, hiszen Petőfinek számos verse foglalkozik a betyárélettel és a csárdáknak a világával is 

– tette hozzá. 

 Az eddigi túrák során 

már megemlékeztek a szegfűvirágzás ünnepéről, a lappantyúk éjszakájáról, jártak a pásztorok és betyárok nyomában, de a szeptember is tartogat még érdekes túrákat. 

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa szerint a Petőfi nyomában elnevezésű túrákon nem csak a költő szellemét idézik meg, hanem arra is felhívják a figyelmet, hogy az alföldi táj, amiben a költő gyönyörködött egykor, ma már nem ugyanazt a képet mutatja. 

Akkor még vízbőség volt, ma aszályok sújtják. Közös felelősségünk ráirányítani a generációk figyelmét, hogy bizony másképp is lehet egy tájat kezelni és megvédeni. Ez egy óriás kihívás a társadalmunk számára, de a túrák során nem ismerünk lehetetlent

 – zárta gondolatait a turisztikai referens. 

Akinek kedve kerekedett Petőfi nyomába eredni "az alföldi nagy rónaságon", keresse fel a Petőfi 200 honlapot, ahol részletes tájékoztatást talál a túrákról. Naprakész információkért érdemes követni Facebook-oldalt is. 

 

Címkék#Petőfi 200

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában