Géniuszparádé

2018.05.08. 15:46

Amikor csúcskategóriás zenészek adják egymásnak a kilincset

Ha a Müpa környékén jár a következő évadban, vigyen három napi hideg élelmet is. Ez a program senkit nem enged fölkelni a nézőtéri székből: gyakorlatilag minden műfajban világsztárok érkeznek.

Május 9-től a Müpában már nemcsak bérletben, hanem a következő évad egyes előadásaira is lehet jegyeket váltani. Ajánlatos belevetni magunkat a programkínálatba, és – már ha megküzdöttünk a bőség zavarával – beállni a sorba a pénztárnál, mert ez a koncertműsor hemzseg a kuriózumoktól.

Érkezik például az Egyesült Királyság vezető együttese, a Londoni Szimfonikus Zenekar – ráadául többek között Bartókot is játszanak a világhírű karmesterrel, Sir Simon Rattle-lel.

Londoni Szimfonikus Zenekar

Németország egyik elit zenekara is a Müpába látogat, méghozzá magyar szólistákkal játszanak majd együtt. A düsseldorfi Tonhalle Zenekar a Magyar Rádió Énekkarával, Fatima Said egyiptomi szopránnal, Uwe Stickert német tenorral és Sebestyén Miklós baritonnal egészül ki egy koncert erejéig.

Fatima Said

Aki kivételes zsenikre kíváncsi, és szeretné hallani a világ talán legjobb, szemet-fület gyönyörködtető szopránénekesét, vagy a zongoristavilág egyik titánját, menjen el az orosz szoprán, Olga Peretyatko hangversenyére, vagy legyen tanúja annak, hogyan varázsol Gyenyisz Macujev zongoravirtuóz – aki egyébként a Müpában az évad művésze lesz 2018/2019-ben.

Gyenisz Macujev

Ha esetleg nem rémlik minden a zenetörténetből, ne aggódjon: a világ egyik legjobb rézfúvós együtteseként számon tartott Canadian Brass Ensemble a zenetörténeten átívelő, izgalmas műsorral érkezik, melyet akár gyorstalpalónak is „használhatunk”.

Canadian Brass Ensemble

 

A könnyedebb műfajokhoz húzók se csüggedjenek, sőt, előre dörzsölhetik a markukat, hiszen olyan sztár érkezik a Müpába, aki még sosem járt nálunk: a kortárs pop egyik legjelentősebb alakja, a fanyar humorú szövegekben és pop/szoft-rockban utazó amerikai énekes-dalszerző Father John Misty először ad koncertet Magyarországon. Aki pedig odavan a jazzért, hangos örömkönnyekben törhet ki, hiszen a tenorszaxofonos legenda, Joe Lovano is megcsillogtatja tudását nálunk.

Joe Lovano amerikai tenorszaxofonos

A tánc és az irodalom szerelmesei is készülhetnek: az évad együttese, azaz a Magyar Állami Népi Együttes új produkciókkal készül, például Liszt műveire álmodja meg tánckoncertjét, Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László pedig irodalomból és zenéből épít különleges tüneményeket majd.

Borítókép: Olga Peretyatko

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!