Pályakezdés

2018.04.28. 08:23

Fiatal rendezőket segít egy színházi pályázat

A Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület Találkozások címen meghirdetett kiírására május 6-ig jelentkezhetnek a fiatal, pályakezdő rendezők.

Budapest, 2017. február 3. Tordai Teri (b) az anya és Horváth Lili (j) a lány szerepében a Pataki Éva regénye nyomán készült Nõkbõl is megárt… címû elõadás próbáján a budapesti Bethlen Téri Színházban 2017. február 2-án. A darabot február 3-án mutatják be Cseh Judit rendezésében, a Találkozások program keretében. MTI Fotó: Kallos Bea

A kiírásra olyan kétszereplős kamaradarabokat várnak, ahol a színészek közt legalább két generációs korkülönbség van, a fiatal rendezőt pedig egy tapasztalt kollégája mentorálja. Az elmúlt években összesen hat produkció valósult meg, amelyekből jelenleg öt még mindig műsoron van – áll a kiírók közleményében. A pályázatokat május 6. éjfélig várják, a teljes kiírás és a jelentkezési lap elérhető a Bethlen Téri Színház weboldalán.

Az első évben Valcz Péter rendezését mutatták be, ahol Jordán Tamás mentorálásával, valamint a Junior Prima-díjas Grisnik Petrával és a Tünet Együttesből ismert Gőz Istvánnal készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max.

A második bemutató rendezője, Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handtke Az aranjuezi szép napok című darabját, amelynek szerepeit a szintén Junior Prima-díjjal elismert Eke Angéla és a darab mentor rendezőjeként is dolgozó Zsótér Sándor alakít.

A 2016/2017-es évadban elsőként a délszláv háború idején játszódó Egy fiú Boszniából című előadást rendezte a nagyváradi Lazici Noémi, Botos Évával és Jászberényi Gáborral, a negyedik bemutatóra, a Cseh Judit rendezte Nőkből is megárt című előadásra pedig 2017 februárjában került sor. Pataki Éva saját regényéből írt színdarabjában Tordai Teri és lánya, Horváth Lili a színpadon is anya-lánya szerepben láthatók.

Tavaly januárjában mutatták be Vadász Krisztina David Mamet két darabjából, a Dark Pony és a Reunion című drámákból létrehozott Viszontlátás című előadását Márton András és Barna Lilla főszereplésével. Az előadás mentora Szikszai Rémusz volt. A legfrissebb darab bemutatójára pedig április 11-én, a magyar költészet napján került sor, Igó Évával és Zoltán Áronnal. A Szívlapát című versszínházi esten 20 kortárs magyar vers hangzik el az azonos című versantológiából válogatva. A rendező páros Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna, mentoruk Hegedűs D. Géza.

Borítóképünkön Tordai Teri (b) az anya és Horváth Lili (j) a lány szerepében a Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt című előadás próbáján a budapesti Bethlen Téri Színházban 2017. február 2-án

MTI Fotó: Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!