KONCEPCIONÁLIS VÁLTÁS

2020.08.10. 20:51

Három állandó tárlatot terveznek a Néprajzi Múzeumban

Végső fázisába fordul a Néprajzi Múzeum új állandó kiállításainak koncepcionális tervezése. Az állandó tárlatok megalkotása mérföldkőnek számít a Néprajzi Múzeum, a hazai néprajzi muzeológia és a néprajztudomány történetében is. Az elképzelések részletes megismerésére hamarosan lehetőség nyílik a szakma és a nagyközönség számára is az Útközben – En Route címmel rendezett nemzetközi konferencián.

A megújuló Néprajzi Múzeum gyűjteményének megismerését és értelmezését szolgáló tárlatokban együtt szerepel majd a történeti és a kortárs, illetve a magyar és nemzetközi anyag. A budapesti Néprajzi Múzeum munkatársai a költözés-előkészítés időszaka alatt is igyekeznek kapcsolatban maradni a látogatókkal. A fizikai megújulás mellett koncepcionális váltásra is készülnek – ennek meghatározó eleme az új állandó kiállítások létrehozása, amelyeken hosszú ideje dolgoznak az intézmény munkatársai. A tervezett kiállítások három részből állnak: a Gyűjteményi kiállításból, a Kerámiatérből és az Ifjúsági kiállításból – tudta meg a Magyar Nemzet.

Közös jellemzőjük, hogy hangsúlyosan a Néprajzi Múzeum gyűjteményét tekintik a feldolgozás tárgyának, együtt szerepel bennük a történeti és a kortárs, illetve a magyar és nemzetközi anyag – írja a lap.

A több ezer tárgyat felvonultató központi Gyűjteményi kiállítás értelmező módon, együtt mutatja be a Néprajzi Múzeum 150 éves gazdag gyűjteményét, a magyar és nemzetközi anyagot. A tárgyakon kívül hangsúlyos szerepet kapnak az archívumi tartalmak: fotók, rajzok, kéziratok, zenei anyag.

A kiállítás moduláris szerkezetű lesz, melyben az egyes témák önálló egységenként is értelmezhetők, ugyanakkor egymáshoz is sok szálon kapcsolódnak.

Különálló térben kap helyet a ZOOM, ami az intellektuális megközelítés helyett inkább a tárgyak látványközpontú bemutatását szolgálja. A Kerámiatér olyan nyitott tér, amely bepillantást enged a kollekció mennyiségi dimenzióiba, és felvillant számos olyan társadalmi témát, amelyet a múzeumi tárgyakon keresztül más megvilágításban láthat a látogató, mint a hétköznapokban. Ebben a lenyűgöző látványtárban több ezer kerámiatárgyat mutatnak be a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből.

A Gyermek- és ifjúsági kiállítás a múzeum eszközeit a játékos és élményszerű tanulás szolgálatába állítja. Témáját olyan általános aktivitásokon keresztül mutatja be, mint az alvás, az evés, a játék és a munka, a történetmondás vagy a zenélés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!