Árpád-ház program

2020.10.03. 08:03

Indul az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér kivitelezése Székesfehérváron

Az Árpád-ház program részeként hamarosan elkezdődik az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezése Székesfehérváron – jelentette be a program kormánybiztosa hétfőn a város polgármesterével közös sajtótájékoztatón.

Szent István királyt formáló óriásbáb a IV. Kun László - A törékeny gyémánt című koronázási szertartásjáték próbáján Székesfehérváron 2020. augusztus 20-án este.

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Vargha Tamás elmondta, hogy a volt Köztársaság mozi helyén lesz a kiállítótér és látogatóközpont, a szintén ott működő Árpád-ház Kutatóintézet pedig a Városi Levéltár és Kutatóintézet részeként fog működni. A kormány augusztusban egészítette ki a megvalósításra szánt kétmilliárd forintot további 1,5 milliárd forinttal, így most már nincs akadálya az építésnek.

A kormánybiztos jelezte, hogy

a kiállítótérben a királyi koronázó templomot fogják megidézni az eredeti kövek felhasználásával.

Cser-Palkovics András polgármester hozzáfűzte, hogy a teljes egészében állami forrásból biztosított 3,5 milliárd forintból a látogatóközpont mellett az Aranybulla környéke is megújul. A kivitelezés novemberben kezdődik és 20 hónapig tart majd.

A városvezető kérdésre elmondta:

a kiállítótér nevében azért szerepel az ideiglenes szó, mert ezzel is jelezni kívánják, hogy előbb-utóbb az eredeti helyszínnel, a Nemzeti Emlékhely területével, a nemzet történelmi bölcsőjével is kell valamit kezdeni, a kövek végső bemutatóhelye ott lenne.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Szent István Király Múzeum felügyelete alatt valósul majd meg a bazilika fennmaradt kőanyagának raktározása, kiállítása, az eredeti anyagok felhasználásával készülő szerkezeti rekonstrukciók bemutatása. A látogatóközpont feladata lesz a turisták fogadása, tájékoztatása, hogy aztán a Királyi sétaúton végighaladva jussanak el a Nemzeti Emlékhelyre.

Borítókép: Szent István királyt formáló óriásbáb a IV. Kun László – A törékeny gyémánt című koronázási szertartásjáték próbáján Székesfehérváron 2020. augusztus 20-án este

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!