Hangversenyek

2021.05.18. 12:30

Kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

Online és személyesen is látogathatók a kedden kezdődő Con Spirito Egyházzenei Fesztivál hangversenyei – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

A vatikáni Sixtus-kápolna kórusának koncertje a Con Spirito egyházzenei fesztiválon, a debreceni Szent Anna székesegyházban 2016. május 10-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A vasárnapig tartó fesztivál programjait Pécsen, Szegeden és Veszprémben tartják. Az idei rendezvény különleges eleme, hogy a keresztény kultúra, az egyházzene gyökereitől indulva a nyitó hangverseny főszereplője a gregorián zene lesz – mondta el Szamosi Szabolcs, a szervező Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a műsorban.

A Bécsi Zeneművészeti Egyetem Choral Scholájának gregorián műsora Antanina Kalechyts karvezetésével kedden Veszprémben, szerdán Pécsen, csütörtökön pedig Szegeden hallható – tette hozzá.

A fesztiválon Vashegyi György vezénylésével, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus pénteken Veszprémben az Árpád-házi Szent Margit-templomban, szombaton pedig Pécsen, a Kodály Központban adja elő Conti Missa Sancti Pauli című szerzeményét és Vivaldi Gloriáját.

A fesztivál egyik különlegességeként Pécs a magyar Salzburggá változik csütörtökön, amikor egy koncerten öt orgona szólal meg öt kiváló művész közreműködésével – mutatott rá.

A programok között említette az orgonaszentelést, valamint hogy online sétára is lehetőség nyílik a pécsi Püspöki Palotában Felföldi László pécsi megyéspüspök kalauzolásával. Pünkösd vasárnapján pedig Kiss-Rigó László püspök celebrálásával Mozart C-dúr miséjét hallhatják a résztvevők egy ünnepi, zenekaros szentmisén a Szegedi Dómban.

Szamosi Szabolcs a fesztivál con spirito címére utalva kifejtette, hogy pünkösd ünnepéhez kapcsolódva minden lelket szeretnének megszólítani a muzsika segítségével.

Borítókép: a vatikáni Sixtus-kápolna kórusának koncertje a Con Spirito egyházzenei fesztiválon, a debreceni Szent Anna székesegyházban 2016. május 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!