Hallgassa élőben!
Fotó: MTVA / Zih Zsolt

Kovács Kati közelebb került a természethez

A legendás énekesnő a járvány alatti mindennapjairól, fiatal tehetségekről, és családjáról is mesélt egy interjúban.

Örömet szerez, hogy sokszor beszédhang alapján is megismernek az emberek. Amikor a férjemmel elmegyünk vásárolni, hiába van rajtam maszk, ha hangosabban mondom például, hogy várj elfelejtettünk gyümölcsöt venni, sorra fordulnak meg az emberek, hogy ez a Kovács Kati hangja – mondta a Vasárnap Reggelnek Kovács Kati, aki szerint, ha véget ér a járvány hamar rendeződik a zeneipar helyzete.

A koronavírus terjedése miatt ismét nem lehet koncerteket tartani. Hogy viseli ezt a helyzetet?

Sajnos elég ingadozó a hangulatom, néha nagyon jól érzem magam, néha viszont nagyon rosszul. Mindennap olvasom és nézem a híreket, figyelem a zenésztársaimat, hogyan élik meg ezt az időszakot. Szerintem most mindenkinek nehéz, akinek megváltozott az élete. Sokaknak persze nem okoz problémát a bezártság, például a napokban beszéltem a húgommal, neki semmiben nem változtak a mindennapjai. Mi zenészek viszont hozzá voltunk szokva a folyamatos utazáshoz, a változatossághoz, így nekünk felfordult az életünk, belecsöppentünk egy abszolút szokatlan világba.

Fotó: MW

Hiányzik a színpad?

A színpad, és a fellépéseket körülvevő világ is hiányzik. Nagyon szeretek utazni, az életünk fele, vagy nagyobb része ezzel telt, talán ezért is vagyok ennyi ideje a zenei pályán, mert jól bírom az utazást fizikailag és szellemileg is. Szeretem nézni a változó tájakat, érdekel, hogy mi változott egy városban, vagy egy faluban két látogatásom között. Jónéhány zenészismerősöm pont ezt nem szereti, ők inkább tartanak egy-egy nagyobb koncertet, például a Sportarénában.

Nemrég raktárkoncertet tartott, amit a televízióban és az interneten is követhettek a rajongói. Ez valamennyire kárpótolja?

Jó volt, de nagyon hiányzott a közönség. Olyan volt, mintha légüres térbe csöppentünk volna. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor odakint ragyog a nap, de mi bent vagyunk egy zárt szobában. Tudjuk, hogy kint süt a nap, és jó a levegő, de mégis arra vagyunk kényszerítve, hogy egy elsötétített szobában dolgozzunk. Most jöttünk rá igazán, mennyire megszoktuk és igényeljük a szabadtéri előadásokat, ahol sokszor több száz, vagy több ezer ember van. Nem is tudtuk, hogy ennyire az életünkhöz nőtt. Őszintén szólva azt hittem a járvány elején, hogy egy-két hét és hozzászokunk ehhez a helyzethez, de nem így lett.

Mivel tölti a mindennapjait most, hogy nem koncertezhetnek?

Mostanában egyre többet beszélgetek újságírókkal, ennyi interjút az elmúlt évtizedek alatt összesen nem adtam, mint ebben az évben. Emellett megpróbálom elfoglalni magam, általában felveszem a maszkot, és gyalogolok négy vagy akár nyolc kilométert. A párommal kijárunk vásárolni is, amíg ő a boltban van, addig én sétálgatok a szabad levegőn. Amikor kicsit jobb idő volt kimentem a kertbe rendet rakni, mert úgy érzem, nekem és a kertnek is jót tesz, de most, hogy hidegebb van, már nem szívesen kertészkedem. Ez hiányzik, mert rengeteg macska van a környékünkön, és mindig megjelentek, ha kint dolgoztunk. Nagyon barátságosak, amíg nem volt cicánk nem is gondoltam, hogy ennyire szeretik az emberek társaságát. Úgyhogy összességében közelebb kerültünk a természethez az utóbbi időben.

Az Év sportolója Gála 2019-ben,
Puskás Péter és Kovács Kati
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Előadóművészként lehet tervezni ebben a kiszámíthatatlan helyzetben?

Nem lehet tervezni, de egyébként sem szoktam, mert ki nem állhatom a kiszámíthatóságot. A mi világunkban pont azt szeretem, hogy kiszámíthatatlan. Teljesen változó, hova hívnak, milyen előadást kérnek, és aztán mit kínál a sors. Azt szeretem, ha nem állandó a programom. Egy-két évig dolgoztam állandó műsorral, folyton ugyanabban a sorrendben játszottuk ugyanazokat a dalokat. Életem legszörnyűbb időszaka volt. Ha valamit nem bír a nyugtalan természetem, hogy mindig minden ugyanúgy történjen. Pont a kiszámíthatatlanság vonz vagy tart itt engem ezen a pályán.

Hogy viszonyul ehhez a családja?

A családom mereven elzárkózik a színpad és környékétől, idegen nekik ez a világ. Nem mindenkinek való az előadóművészi életforma, hiszen sokszor nem tudjuk, hol alszunk, hol öltözünk, nem tudjuk, mit ebédelünk, vagy mit vacsorázunk. Van abban némi igazság, hogy egy bizonyos foglalkozásra születni kell. Valószínűleg azért is voltam olyan sokszor külföldön, mert érdekelt és szórakoztatott a változatosság. Például az ételekben nem ragaszkodtam sosem a hagyományos fogásokhoz, amit lehetett megkóstoltam. Az egyik dalom jutott most eszembe erről, úgy kezdődik: Kaland az élet. Szerintem valóban az, és a kiszámíthatatlansága miatt lenyűgöző.

A férje mindig támogatta?

Abszolút. Szerintem a férjem egy csoda. Őszintén szólva nem értem, hogy bír engem elviselni, még akkor is nagy türelme van, amikor már magamat is idegesítem, mindemellett kiegyensúlyozott, nyugodt és kiszámítható. Huszonöt éve vagyunk együtt, nagyon szépen telt ez az idő. Egyébként informatikus a szakmája, sokat dolgozik, ha van előtte egy számítógép sosincs vele baj. Gyakran nézünk együtt zenés műsorokat, és sokszor jobban meghallja a hamis hangokat, mint én, rengeteget fejlődött a hallása. Hozzátartozik, hogy én elnézőbb vagyok, mert ha tetszik valakinek az előadás módja, akkor nem zavar, ha egy kicsit hamiskás a hangja, szóval komplexebben vizsgálom az előadókat.

A Sztárban sztár című műsorban nemrég az ön bőrébe is belebújtak. Mit szólt hozzá?

Nagyon ügyesen formált meg Pély Barna, egyedül azt sajnáltam, hogy nem olyan ruhát adtak rá, amilyet régebben hordtam. Legtöbbször szoknyában léptem fel, de a műsorkészítők egy régi fényképet vettek alapul, amin kantáros, hosszú, farmer ruhában állok a Margitszigeten. Ritkán énekeltem nadrágban, csak a fotózásra vettem fel akkor. Pély Barna egyébként hibátlanul elénekelte a dalomat, meg is dicsértem. Jó dolga van azoknak a pályatársaknak, akik szerepelhetnek ilyen műsorokban, sokkal jobb, mintha otthon ülnének, mert abba bele lehet zavarodni.

Hogy viszonyul ahhoz, ha a dalait éneklik?

A mi időnkben nem volt divat, hogy egymás számait énekeljük, ez szinte tilos volt. Régen rosszul esett, ha előadták a dalaimat, aztán rájöttem, hogy ez kétoldalú dolog, mert így tovább él a mű. Ahogy az Operaházban vagy a Zeneakadémián játszák a régi nagyok több száz éves zenéit, ugyanúgy örülünk, ha a mi zenéinket is tovább örökítik, úgyhogy énekeljék csak a fiatalok. Nem olyan régen Opitz Barbara adta elő egy-két dalomat, és a Nyári lányok, akiket külön meg kell dicsérnem, mert nagyon nehéz számokat választottak a repertoáromból. Őket egyébként is kedvelem, mert rendkívül kulturáltan énekelnek.

Van kedvenc saját dala?

Nincsen, hiszen rengeteg slágerem van, ha bármelyiket kiemelném, úgy érzem, hogy a többi kárára menne. Egyébként viccből szoktam mondani, hogy nálam több slágere csak egy-két embernek volt, például Máté Péternek, Demjénnek, vagy Aradszky Lacinak.

Kovács Kati lemezének sajtótájékoztatóján a Pesti Vigadó Galériájában 2019. június 14-én
Fotó: MTI / Soós Lajos

Talán azon kevés előadók közé tartozik, akit valamennyi korosztály ismer és hallgat.

Azért ezt nem mondanám. A legfiatalabb korosztály szerintem önmagával és a kortársakkal van elfoglalva, de nincs is ezzel baj. Persze néhány dalomat lehet, hogy ismerik, ha máshonnan nem, ezekből a televíziós műsorokból. Viszont ami igazán örömet szerez sokszor, hogy beszédhang alapján is megismernek az emberek. Amikor a férjemmel elmegyünk vásárolni, hiába van rajtam maszk, ha hangosabban mondom például, hogy várj elfelejtettünk gyümölcsöt venni, sorra fordulnak meg az emberek, hogy ez a Kovács Kati hangja.

Mit gondol a koronavírus milyen hatással lesz hosszútávon a zeneiparra?

Ha megjön az oltóanyag szerintem nagyon hamar rendeződnek majd a sorok, mindenki élni fogja tovább az életét. Abban reménykedem, hogy jövő ilyenkorra már el fogjuk felejteni ezeket az iszonyú kínlódásokat, mert kétségtelenül rettentő nehéz most a sportolóknak, a színészeknek, a zenészeknek és az éttermeknek is. Szóval reményeim szerint hamar vissza fog rázódni minden, csak lássuk már az alagút végét. Addig is éjjel-nappal figyelem a híreket.

Van ennek különösebb oka?

Nem akarok lemaradni. Egyébként sem szoktam visszatekintgetni, inkább a jelenben és a jövőben szeretnék élni. Nem gyűjtök magamról relikviákat, nincs kirakva a lakásomban mindenféle aranylemez, kitüntetés vagy ilyesmi. Nem csinálok múzeumot az életemből. A családom gyermekeiről viszont sok fényképet készítettem, inkább őket nézegetem.

Borítókép: Kovács Kati énekes ad elő egy dalt a Duna TV Család-barát című magazinműsorának hetedik születésnapján, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 2-es stúdiójában 2015-ben

Hozzászólások

őszintén beszélt
Pápaként, Rómában kíván meghalni – az egészségéről nyilatkozott az egyházfő
közlemény / 6 órája
Családokért felelős tárca nélküli miniszter: egyre gyorsabb és biztonságosabb az örökbefogadás
Az örökbefogadással összefüggő eljárásrendet módosító kormányrendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.
Gyász
"Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, De a kegyetlen valóság mindent összetépett. Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, de legalább a csodában. Csoda volt, hogy éltél, és minket szerettél, Nem haltál meg, csak álmodni mentél" Mély fájdalommal tudatjuk a kedves rokonokkal, ismerősökkel, hogy szeretett, drága édesapánk PAPP FERENC Topa méltósággal viselt, hosszantartó, sok-sok szenvedés után lelke 2021. február 18-án, 67 éves korában megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. március 9-én 10.00 órakor a szolnoki Kőrösi úti temető ravatalozójában lesz. Tisztelettel kérjük részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Emlékét örökre szívünkben őrizzük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatásán részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Édesanyám, Nagymamám DR. BÓDIS GÁBOR GÁSPÁRNÉ (született: Kántor Katalin) életének 74. évében megpihent. Temetéssel egybekötött búcsúztatójára Szolnokon 2021. március 4-én 14.30 órakor a Kegyelet Kft. búcsúztatótermében kerül sor. (Szolnok, Kőrösi út 1-3) Emléke örökre szívünkben él.
EMLÉKEZÉS SZIGETVÁRI SÁNDORNÉ halálának 2. évfordulóján. "Elvesztettem azt akit annyira szerettem, jó kedvem, nyugalmam vele elvesztettem. Üres már a lakás, nincs ki haza várjon, ezért nem jön éjjel szememre álom." Szerető férjed, Sanyi
EMLÉKEZÉS CZAKÓ JÁNOS (1938-2007) halálának 14. évfordulóján. "...Itt voltál s nem tűnhetsz el többé a szívünkből és a szemünkből..." Szeretteid
Fájdalommal tudatjuk, hogy BODOR SÁNDORNÉ (született: Budai Éva) életének 68. évében csendesen elhunyt. Temetéséről, búcsúztatásáról a család később rendelkezik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Emlékét örökre őrizzük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy KAIZER IMRÉNÉ (Született: Szilágyi Erzsébet) tragikus hirtelenséggel örökre megpihent. Búcsúztatására 2021. március 1-én 13.00 órakor a jászkiséri temetőben kerül sor. Ezúton köszönjük a temetésen résztvevőknek és az együttérzőknek, hogy fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága szerettünk SZAKALI JÓZSEF oktató temetési szertartásán részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KÜRTÖSI LÁSZLÓNÉ (született: Sós Mária) 85. életévében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Emlékét örökre megőrizzük. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak a családtagoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik KURUCZ TIBORNÉ (született: Eszes Katalin) temetésén megjelentek, részvétükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk szüleimre DIKÓ MIKLÓS ISTVÁN halálának 2. évfordulóján és DIKÓ MIKLÓSNÉ (született: Mészáros Katalin Erzsébet) halálának 19. évfordulóján ,, Aki szeretteink szívében él, Az nem hal meg, csak távol van." Emléküket megőrizzük Miklós, Éva
Értesítjük mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy DÉKÁNY JÁNOS fuvarozó 2021. február 17-én, 68 évesen súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2021. február 24-én 13.00 órakor a kengyeli köztemetőben lesz. Gyászoló család
EMLÉKEZÉS ID. KARANCSI LAJOS (1919-2011) agrármérnök halálának 10. évfordulójára. "Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él." Szeretteid
EMLÉKEZÉS OLAJOS ISTVÁN (1940-2002) halálának 19. évfordulóján. "Milyen szomorú mindig egyedül lenni, valakit mindenütt hiába keresni, valakit várni ki nem jön soha többé, valakit szeretni titkon örökké! Ha ránézek a fényképedre látom arcod mosolyogni, érzem a könycseppet arcomon lefolyni. Ha itt lennél megkérdeznéd mi bajom, én csak annyit mondanék hiányzol nagyon-nagyon!" Soha nem feledünk Szerető családod
EMLÉKEZÉS BERÉNYI DÉNES halálának 13. évfordulójára. "Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt, nem jön vissza soha. Várni valakit, aki nem jön többé, csak emlékét őrizzük örökké." Szerető családod, Besenyszög
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél. Nem hagytál el minket, csak álmodni mentél." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága férjem, édesapám, nagypapánk LÉCZ JÁNOS volt papírgyári dolgozó 2021. február 9-én, életének 85. évében örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. február 25-én 11.30 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temető nagy ravatalozójában. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik a búcsúztatáson rész vesznek és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk szeretteinkre SZABÓ MIHÁLY (1938-2001) besenyszögi lakos halálának 20. évfordulójára és KISS JENŐ (1940-1983) nagykörűi lakos születésének 81. évfordulójára Temető csendjében a sírnál, fájó szívvel gyertyát gyújtunk. Csend és béke vesz körül. Soha se feledünk.
Köszönetet mondunk mindazoknak, kik szeretett halottunk DR. BÖJTHE LAJOS búcsúztatóján részt vettek és mély fájdalmunkban osztoztak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem PINTÉR JÓZSEFNÉ (született: Varga Erzsébet Borbála) (anyja neve: Zajacz Mária) Szolnok, ugari lakos 2021. február 10-én elhunyt. Búcsúztatása 2021. február 24-én 10.00 órakor lesz a szolnoki római katolikus temető ravatalozójában, római katolikus szertartás szerint. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BÉKÉSI SÁNDOR 2021. január 23-án, életének 89. évében, hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. február 26-án 11.00 órakor a rákóczifalvai temetőben lesz. Emléke örökké szívünkben él.
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KURUCZ TIBORNÉ (született: Eszes Katalin) életének 62. évében elhunyt. Temetése 2021. február 22-én 14.00 órakor lesz a tiszajenői temetőben. Szerető férjed, fiad, lányod és unokád
nem egy álom... / 7 órája
Csak forgolódsz, ha ismeretlen helyen kell aludnod? Ez az oka!
Labdarúgó NB I / 7 órája
Eseménydús, izgalmas meccsen döntetlen született az örökrangadón
a hideg kiráz / 8 órája
Hátborzongató dolog látható Csernobilban: a Google Maps előtt nincsenek titkok
Kosárlabda / 9 órája
Megszerezte első győzelmét a Jászberény
Szoljon.hu
veszteség / 9 órája
Gyász – Elhunyt a Kossuth-díjas színésznő
Nagy Zoltán / 9 órája
Egyetemi diplomával váltaná valóra álmait a tiszabői fiatal
Molnár-Révész Erika