Nemzetközi siker

2020.10.19. 11:16

Magyar filmeket díjaztak Spanyolországban és Varsóban

Mindhárom díjazott alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

Forrás: Shutterstock

Magyar sikerekkel zárult a hétvégén a Sitges-i Nemzetközi Fantasztikusfilm Fesztivál Spanyolországban és az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál is: a borzongató mozifilmek nagy presztízsű nemzetközi seregszemléjén a Drakulics elvtárs című filmért Bodzsár Márk a legjobb forgatókönyv díját nyerte, Lengyelországban Felméri Cecília Spirál című filmjét elismerő oklevéllel, Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotását FIPRESCI díjjal jutalmazták tájékoztatott a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az 53. Sitges-i filmfesztivál tekintélyes szakemberekből álló zsűrijében többek között Mary Jo Marky, a Csillagok háborúja: Az ébredő Erő és a Lost Eltűntek sorozat vágója döntött a rangos díjakról. Bodzsár Márk, Jakab Juli és Tasnádi István közreműködésével készült nagy sikerű vámpír-retró-kém-vígjátékát már számos rangos fesztivál tűzte műsorra világszerte és a hazai mozikban 2019-ben a legnézettebb magyar filmek egyike volt olvasható az NFI hétfői közleményében.

Felméri Cecília első mozifilmje, a Spirál világpremierje a lengyel főváros A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján volt. Az első és második filmeket bemutató versenyprogramban a magyar-román koprodukcióban készült lélektani krimi elismerő oklevelet nyert. Az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache, és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült Spirál november 19-től látható országszerte a mozikban.

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámáját a filmkritikusok nemzetközi szövetség, a FIPRESCI zsűrije díjazta Varsóban. A Stork Natasa és Bodó Viktor főszereplésével készült drámát már több mint tízezren látták a hazai mozikban. Fesztiválkörútja vezető európai fesztiválokkal párhuzamosan Ázsiában és Amerikában folytatódik.

Mindhárom díjazott alkotás az NFI támogatásával készült.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!