színvonal

2020.06.16. 14:57

Megteremtik a korszerű képzés feltételeit a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Az új működési modell célja az intézmény hazai és külföldi elismertségének növelése.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jövőjével kapcsolatos elképzeléseket ismertette a színházi és filmes szakmai szervezetek, valamint az intézmény korábbi hallgatóinak képviselőivel Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten.

A tárcavezető a kezdeményezésére létrejött találkozón hangsúlyozta, az új működési modell célja az egyetem hazai és külföldi elismertségének növelése, a nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzés feltételeinek biztosítása. Az SZFE esetében az átalakítás elvárt eredményeként az ott tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak – tette hozzá.

Az elmúlt időszakban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakterületi vezetői szinte heti rendszerességgel egyeztettek az egyetem képviselőivel a modellváltásról. Palkovics László a megbeszélésen első kézből adott tájékoztatást a változtatást megalapozó megfontolásokról a szakma szereplői számára.

A felsőoktatásért felelős ITM az újabb egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak.

A miniszter kifejtette: a modellváltó egyetemek a közvetlen állami fenntartás helyett kifejezetten erre a célra létesített vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a stabil és tervezhető finanszírozás alapelveit. Az átalakítás egyik előnye, hogy nagyobb lesz az egyetemek önállóság, enyhül az intézmények állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága. A rugalmasabb működési keretek különösképpen indokoltak a legmagasabb szintű művészeti képzésben, ezért került az érintett intézmények közé a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mellett az SZFE is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!