művészetpedagógia

2018.02.23. 21:52

Országos turnéra indul a Szívhangok Társulat

Éljen soká Regina! című dokumentumszínházi előadásával fél év alatt az ország öt helyszínén vendégszerepel a roma asszonyokból álló, szomolyai Szívhangok Társulat.

Országos turnéra indul a szomolyai Szívhangok Társulat

Éljen soká Regina! című dokumentumszínházi előadásával fél év alatt az ország öt helyszínén vendégszerepel a roma asszonyokból álló, szomolyai Szívhangok Társulat – közölte a program szakmai vezetője pénteken az MTI-vel.

Horváth Kata elmondta: a sorozat első előadását szombaton Egercsehiben tartják, majd május végéig Nyíregyházán, Debrecenben a Deszka Fesztivál meghívott előadóiként, Lucfalván és végül két fellépés erejéig Budapesten a Trafóban is bemutatkoznak.

Mint kiemelte, a produkció különlegessége, hogy a Szívhangok Társulatot nyolc, 30 és 50 év közötti roma nő alkotja, akik egy szomolyai közmunkás brigád jelenlegi és korábbi tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagymamák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Roma nők, akik semmit nem kaptak ingyen az élettől: fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék gyermekeiket.

Az Éljen soká Regina! című előadásban ők mesélik és játsszák el az anyasággal kapcsolatos saját történeteiket. A darab központi témáját az egészségügyi és szociális ellátórendszer intézményeivel való találkozások, a szülések során szerzett tapasztalatok, az anyaság intézményi helyzetei adják – fogalmazott Horváth Kata.

Tájékoztatása szerint a fellépésekhez drámapedagógiai formákat is alkalmazó feldolgozó beszélgetések kapcsolódnak. A társulat minden helyszínen egy-egy helyi roma civil szervezettel működik együtt a program megvalósításában. Segítségükkel a produkciót egy héttel követő, helyben megvalósuló műhelyfoglalkozások alkalmával mindenhol 8-10 roma nő fogja elkészíteni saját digitális történetét az anyaságról és az egészségügyi ellátórendszerben szerzett személyes tapasztalatairól.

Horváth Kata felidézte, hogy a digitális történetmesélés, a szociodráma és a verbatim színház módszereiből merítő társulat, valamint annak rendhagyó dokumentumszínházi előadása egy művészetpedagógiai munkafolyamat során 2016-2017-ben jött létre a Norvég Alap támogatásával. A Sajátszínház program keretében életre hívott kezdeményezés elsődleges célja helyi roma közösségek megszólítása, az előadás által felvetett problémák közösségi megvitatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!