Utak és útvesztők

2018.04.19. 10:44

Rákossy Anikó festőművész új alkotásai láthatók Szentendrén

Csodálatos érzékenységgel és finomsággal mutatja be a női alkotó útkereséseit, időnkénti útvesztőit, hihetetlen nyitottsággal tárja fel a megtalált út bizonyosságát.

Budapest, 2013. november 27. Szabó Lilla mûvészettörténész (j) beszél az Erlin Galériában 2013. november 27-én, ahol Farkas Ádám szobrászmûvész (b4) és felesége, Rákossy Anikó festõmûvész (b3), valamint lányaik, Farkas Bori textilmûvész (b2) és Farkas Zsófia (b5) szobrászmûvész Gén-kapocs címû kiállítását nézhetik meg az érdeklõdõk. MTI Fotó: Marjai János

Fotó: Marjai János

Rákossy Anikó festőművész idei, legújabb festményei láthatók csütörtöktől a szentendrei MANK Galériában – közölték a szervezők.

Az összegzés szerint A színek útjai és útvesztői című tárlat egyszerre tárja a nézők elé a meghittség hangulatát és a múlandóság fölött érzett rezignáltságot.

A lírai és drámai „én” harcát leginkább a színek fejezik ki, a korábbi festményekhez képest az új alkotások színvilága tobzódóbb, hiszen a pasztell szürkék, barnák, vörösek mellett megjelennek a meleg sárgák, okkerek, pirosak, vörösesbarnák – idézi a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. közleménye Szepes Hédi művészettörténészt, a kiállítás kurátorát.

A Családok évében fontos megjegyezni, hogy a festőnő családja valódi művészdinasztia: festő- és grafikusművész édesapját, a tanítványok által ma is szeretve emlegetett Zoli bácsit, szobrászművész férjét és a szülők nyomdokaiba lépő ipar- és képzőművész gyermekeket kap a család által a magyar művészközösség – mondta el Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: Rákossy Anikó élete és művészete csodálatos érzékenységgel és finomsággal mutatja be a női alkotó útkereséseit, időnkénti útvesztőit, hihetetlen nyitottsággal tárja fel a megtalált út bizonyosságát.

Rákossy Anikót édesapja, Rákossy Zoltán indította el a pályán, ő tanította meg rajzolni. A Képzőművészeti Egyetemen elsőéves hallgatóként ismerte meg férjét, Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművészt. Kezdetben grafikusként vállalt munkákat, rengeteg diafilmet, tankönyvet, mesekönyvet illusztrált.

Első kiállítását Párizsban rendezte, férjével ugyanis egy évig éltek Franciaországban. Közösen állított ki vele például Dunaszerdahelyen, de önállóan mutathatta be képeit Sárváron, Vácon, az Ernst Múzeumban, a Szentendrei Skanzenben és korábban a MANK Galériában is.

Borítókép: Szabó Lilla művészettörténész (j) beszél az Erlin Galériában 2013. november 27-én, ahol Farkas Ádám szobrászművész (b4) és felesége, Rákossy Anikó festőművész (b3), valamint lányaik, Farkas Bori textilművész (b2) és Farkas Zsófia (b5) szobrászművész Gén-kapocs című kiállítását nézhetik meg az érdeklődők.

MTI Fotó: Marjai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!