elismerés

2018.08.21. 20:39

Rangos díjra jelölhetik Szilágyi Zsófia filmjét

Az Egy nap című alkotás is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába.

Az idei válogatásban 35 ország 49 filmje szerepel. Az ajánlás nyomán az Európai Filmakadémia több mint 3500 tagja szavaz majd a következő hetekben a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről – derült ki az Európai Filmakadémia (EFA) keddi közleményéből.

Az úgynevezett technikai kategóriákban – mint az operatőr, vágó, díszlettervező, jelmeztervező, haj- és sminkmester, zeneszerző, hangmérnök és most először a vizuáliseffektus-tervező – nyolctagú külön zsűri dönt a győztesekről.

A jelöléseket november 10-én hirdetik ki Sevillában, amely idén az Európai Filmdíjak díjátadó ceremóniájának is otthont ad december 15-én.

Szilágyi Zsófia a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készítette el Egy nap című filmjét egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik.

Az Egy nap a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén mutatkozott be, és elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. A főszereplő Szamosi Zsófi júniusban a kassai Art Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznő Kék Angyal-díját, majd a Szarajevói Filmfesztiválon is a legjobb színésznő díjával jutalmazták. Az Egy nap, amely a Partnersfilm produkciójában készült Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, november 8-tól látható a magyar mozikban.

Szilágyi Zsófia filmje olyan európai alkotásokkal versenyez az Európai Filmdíj-jelölésért, mint a Borg, amelyet Janus Metz rendezett, Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmje, Matteo Garrone Dogman című drámája, Samuel Maoz a tavalyi velencei filmfesztiválon több díjat is elnyerő Foxtrot című filmje, Paul King Paddigton 2. című vígjátéka, a Lars von Trier rendezte The House That Jack Built, Kirill Szerebrennyikov Nyár című munkája, Christian Petzold második világháborús drámája, a Transit, Sergei Loznitsa Donbass című filmje vagy Ursula Meier Shock Wawes: Diary of the Mind című drámája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!