Unitárius egyház

2021.12.06. 15:55

Sepsiszentkirályon átadták a magyar támogatással megújított templomot

A munkát a magyar kormány 21 millió forintos támogatásával, Kovászna Megye Tanácsának segítségével sikerült teljesen elvégezni.

A Székelyhon.ro portál beszámolója szerint a Sepsiszentgyörgy közelében fekvő Sepsiszentkirályon vasárnap átadták a magyar állam támogatásával megújított unitárius templomot. A felújítás alatt a 15. században épült templomon a támpillérek és a torony vakolata is megújult a magyar kormány Rómer Flóris tervének támogatásával.

Elkészült a templom villámvédelme és a környék tereprendezése is

Fotó: Kátai Edit / MTI

Furu Árpád, az unitárius egyház építész szakértője felidézte, a templom szerkezetét, belső részét 2010 és 2011 között újították fel a bukaresti művelődési tárca támogatásával. A munkát a magyar kormány 21 millió forintos támogatásával, Kovászna Megye Tanácsának segítségével sikerült teljesen elvégezni.

Kovács István püspök elmondta, pályája kezdetén ebben a templomban szolgált. Arra is kitért, hogy mintha a téboly ütötte volna fel a fejét Európában, egyesek a kereszténységet próbálják kilúgozni.

Úgy vélte, ilyen körülmények között felértékelődnek a templomok, és ezt ismeri fel a magyar kormány, amikor a templomok felújítását, a keresztény egyházakat támogatja.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a templomfelújítások az épített örökség mentése mellett értékválasztást is jeleznek. Dicséretesnek tartotta, hogy amikor nyugaton hátat fordítanak a keresztény hagyománynak, és úgy tesznek, mintha lehetne gyökerek nélkül élni, akkor a Kárpát-medencében, Erdélyben, Székelyföldön olyan magyar közösség él, amely a hagyományra építi a jelent és alapozza a jövőt.

A magyar kormány templomfelújítási programja keretében a Kárpát-medencében 1800, Erdélyben 262 templom nyeri vissza egykori pompáját– mondta Farkas Balázs konzul.

Hangsúlyozta, hogy aki épít, felújít, több nemzedékben gondolkodik. Diószegi László, a Teleki Alapítvány igazgatója ünnepi beszédében rámutatott, a magyar kormány a kövek felújításával a közösségeket, a gyülekezeteket is támogatja. Továbbá arra kérte a sepsiszentkirályiakat, hogy töltsék meg a templomot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában