Múzeum

2017.09.19. 07:45

Változatos programokat kínál az Emlékpont

Kiállításokkal, konferenciákkal, rendhagyó történelemórákkal, filmvetítésekkel várja az érdeklődőket ősszel a hódmezővásárhelyi Emlékpont – közölte Miklós Péter igazgató az MTI-vel.

Hódmezõvásárhely, 2011. október 20. Diákok érkeznek a hódmezõvásárhelyi Emlékpont múzeumba, ahol november 4-ig tartó rendezvénysorozatot szerveztek az 1956-os forradalom 55. évfordulója tiszteletére. MTI Fotó: Rosta Tibor

A város és térségének közelmúltját bemutató Emlékpont őszi rendezvényei minden évben kapcsolódnak a tudomány napjához és a Hódmezővásárhelyen tizenegyedik éve megszervezett Nemzeti Emlékezet Hetéhez, amely az 1956-os forradalmat és a hozzá vezető utat igyekszik bemutatni a közönségnek tudományos konferenciákkal, könyvbemutatókkal és rendhagyó történelemórákkal.

Idén az 1957-es megtorlások hatvanadik évfordulója alkalmából október 25-én rendez konferenciát a közgyűjtemény. A tanácskozáson a kádári megtorlások rendszerének kialakulását olyan előadók mutatják be, mint Kahler Frigyes nyugalmazott tanácsvezető büntetőbíró, Jobbágyi Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogászprofesszora vagy Zinner Tibor professzor, a VERITAS Történetkutató Intézet levéltárvezetője.

A közgyűjteményben Stefka István és Csurka Dóra Nem vallott, eltemetve című filmjét is levetítik, amelyben Dózsa László színész sorsa elevenedik meg. A vásárhelyi diákok rendhagyó történelemórákon találkozhattak az negyvenes-ötvenes évek eseményeinek ma is élő, helyi résztvevőivel, így Arany-Tóth Ferenccel és Aranyossy Ildikóval is.

A 2006-ban átadott Emlékpont Múzeum elsőként Magyarországon egy város történetén keresztül mutatja be a kommunizmus korszakát.
Fotó: MTI / Rosta Tibor

Az ősz folyamán megemlékezik az Emlékpont a vásárhelyi és a vidéki zsidóság múltjáról is. Az intézményben tartják a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány történelemversenyének regionális fordulóját, október 19-én a zsidó honvédek első világháborús részvételét bemutató kiállítás nyílik, az Élet Menete Alapítvánnyal közösen pedig a vásárhelyi, a makói és a szegedi zsidóság életmódjáról rendeznek konferenciát.

Az Emlékpont galériájában jelenleg a Péczely György festményeiből rendezett tárlat látható, amelyet október 19-től az első világháborús zsidó emlékeket bemutató kiállítás követ.

(Borítóképünkön diákok érkeznek a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumba. Forrás: MTI / Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!