Derkó 2021

2021.03.06. 09:00

Virtuálisan is bejárható kiállításon mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok

Idén is 26 fiatal képzőművész pályaműveit vonultatja fel a Műcsarnokban a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj ez évi nyerteseinek bemutatkozó kiállítása, amely péntektől virtuális sétán is bejárható.

A Derkó 2021 című tárlat online megnyitóján Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója kiemelte: a Derkovits-ösztöndíjakat hatvanhatodszor ítélték oda, a Műcsarnok az idén 125 éves, a kiállítás mégsem a múltról szól, a Derkovits-ösztöndíj sajátja a jövő.

Mint mondta,

az idei tárlat azért is különleges, mert a koronavírus-járvány annyira átalakította a kulturális életet, hogy a várva várt újranyitáskor minden máshogy lesz.

Az a kísérleti műfaj, amely különösen sajátja az ifjúságnak, átalakítja nemcsak a vizuális művészeteket, hanem az egész művészeti szférát.

Utalva arra, hogy idén 170 pályázó közül kellett kiválasztani a nyerteseket, Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezetője rámutatott: az ösztöndíjra jelentkezők számából és a beérkezett alkotások minőségéből is kitűnik, hogy ezt a lehetőséget mind többen szeretnék kihasználni. A 200 ezer forintos havi támogatás mellett a fiatal, pályakezdő művészek az ösztöndíjon keresztül a szakmai közösséghez is csatlakozhatnak – hangsúlyozta.

A művészkörökben évtizedek óta csak „Derkó” néven emlegetett ösztöndíj különleges presztízst jelent a fiatal alkotóknak, hiszen a művészi pálya során ez az elsőként kapható állami kitüntetés. Elsődleges küldetése, hogy segítse a fiatal, pályakezdő művészeket, anyagi támogatást nyújtson a megélhetéshez és biztosítsa az alkotás feltételeit.

Az idei díjazottak között van Ámmer Gergő, Bánkúti Gergő, Bernáth Dániel, Brutóczki Csaba, Éles Lóránt, Gergely Réka, Gosztola Kitti, Gregóczki Réka, Gulyás Andrea Katalin, Jagicza Patrícia, Kazi Roland, Kenesei Zsófia, Kicsiny Martha, Kincses Előd Gyula, Kiss Adrian Alexandru, Leitner Levente István, Máriás István aka Horror Pista, Melkovics Tamás, Révész Anna, Rózsa Luca Sára, Sipos Boglárka, Süveges Rita, Szabó Franciska, Szabó Menyhért, Szilágyi Péter Antal és Varga Ádám.

Az 1955-ben alapított, Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíj a 35. életévüket még be nem töltött művészek pályakezdését támogatja. A díjat évente 26 művész nyerheti el, egy alkotó legfeljebb három egymást követő évben kaphatja meg. A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri bírálja el. A pályáztatás és pályázatkezelés feladatait a MANK végzi.

Bár a korlátozások miatt a Műcsarnok jelenleg zárva tart, valamennyi kiállítását, így az április 4-ig tartó Derkó 2021-et is hagyományos módon rendezi meg, kiegészítve az online lehetőségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!