Filozofikus Filmek Fesztiválja

2018.04.21. 11:31

Vranik Roland filmje fődíjat nyert Szkopjéban

Az állampolgár című alkotás kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat Macedónia fővárosában, a Filozofikus Filmek Fesztiválján - közölte szombaton a Magyar Nemzeti Filmalap. 

Budapest, 2015. április 22. Vranik Roland filmrendezõ (k) instruálja a Mari szerepét alakító Máhr Ágnest (b) és a Wilson szerepét alakító Cake-Baly Marcelót (j) Az állampolgár címû filmjének forgatásán Budapest belvárosában 2015. április 22-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Az összegzés felidézi, hogy a Fekete kefe és az Adás című filmeket is jegyző Vranik Roland legutóbbi filmje, Az állampolgár egy megrázó szerelmi történet, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Az állampolgár világszerte sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, a portugáliai Fantasportoról a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválról a legjobb filmdráma díját hozta el korábban. Vranik Roland filmjét az egyetemisták zsűrije díjazta Hágában, Várnában megkapta az Arany Aphrodité fődíjat, Saitamában pedig a zsűri különdíját. Tavaly a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Az állampolgár nyerte el a legjobb női – Máhr Ágnes – és a legjobb férfi alakítás – Cake-Baly Marcelo amatőr színész – díját is, továbbá a legjobb film és a legjobb rendező díját. Torontóban Az állampolgár az Európai Uniós Filmfesztivál közönségdíjasa volt.

A filmalap támogatásával készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland és Szabó Iván (Vespa, Viharsarok), az Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára közösen írta. Az állampolgár a Popfilm produkciójában készült.

Nézze meg a film ajánlóját:

Borítóképünkön Vranik Roland filmrendező (k) instruálja a Mari szerepét alakító Máhr Ágnest (b) és a Wilson szerepét alakító Cake-Baly Marcelót (j) Az állampolgár című film budapesti forgatásán 2015. április 22-én

MTI Fotó: Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!