gyász

2017.10.09. 13:22

Elhunyt Tóth II. József, az Aranycsapat csatára

Nyolcvannyolc esztendős korában elhunyt Tóth II. József világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, aki a magyar futball aranykorában 12-szer lépett pályára a válogatottban.

The Hungarian national soccer team is lined up during the national anthem before its World Cup first round soccer match against West Germany 20 June 1954 in Basel. (From L : Ferenc Puskas, Gyula Grosics, Gyula Lorant, Nandor Hidegkuti, Jozsef Boszik, Mihaly Lantos, Jeno Buzansky, Jozsef Zakarias, Jozsef Toth II, Zoltan Czibor, Sandor Kocsis). AFP PHOTO / AFP PHOTO / STAFF

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Staff

Az egykori csatár haláláról a család tájékoztatta a Magyar Labdarúgó Szövetséget, amely saját halottjának tekinti a játékost.

Tóth II. József egész pályafutása alatt a Csepel labdarúgója volt, 1940 és 1961 között 296 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 78 gólt szerzett. Az 1958/59-es idényben bajnokcsapat tagja volt. 1961-ben fejezte be pályafutását.

A magyar válogatottban 12 alkalommal szerepelt 1953 és 1957 között, és 5 gólt szerzett. Az 1954. május 23-án megrendezett, angolok elleni, népstadionbeli 7-1-es mérkőzésen is pályára lépett, sőt gólt is lőtt. Tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes Aranycsapatnak: az NSZK elleni 8-3-as és a brazilokkal szembeni 4-2-es győzelemből aktív részt vállalt, előbbi találkozón gólt is szerzett. A vb-ezüstérmes csapatnak ő volt az utolsó élő tagja.

„Elvertük őket, mint jég a határt. Aztán a döntőben az angol bíró elcsalta a meccset. Megette a fene az egészet”

– emlékezett vissza fájdalmasan a két NSZK elleni mérkőzésre, köztük a 3-2-re elvesztett fináléra, melyen egy szabályos gólt les címén érvénytelenített William Ling játékvezető – derül ki Tóth II. József interjújából, amit még a 87. születésnapján adott az MTI-nek.

Tóth II. Czibor Zoltánnal ápolta a legjobb viszonyt a legendás Aranycsapatból, mivel egy ideig vele együtt futballozott a Csepelben. Széles mosollyal idézte fel, hogy 1959-ben bajnok lett szeretett klubjával.

„Nagyszerű csapatunk volt. Bakó Bélával, Gondos Tiborral, vagy a legjobb barátommal, Kleibán Antallal, csak hogy néhányukat említsem. Az utolsó fordulóban a Fradival játszottunk és kaptak egy 11-est. De egyenlítettünk, ami nekünk elég volt ahhoz, hogy a kor két meghatározó csapata, az MTK és a Bp. Honvéd előtt végezzünk” – mondta Tóth II., aki esztergályosként dolgozott a Csepel Művekben.

Hozzátette, hogy már csak „hébe-hóba” nézi a futballt. Azt ugyan tudja, hogy a magyar válogatott 44 év után ismét szerepelhetett az Európa-bajnokságon, de mint mondta, nem ismeri a játékosokat.

„A világbajnoki ezüstérmemet ellopták. Legalább emlékeznék rá, hogy milyen volt” – mondta keserűen a Csepel örökös bajnoka, egyben Budapest díszpolgára, akiről szülőfalujában, Merseváton sportpályát neveztek el.

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának beszámolja szerint a szövetség osztozik családja gyászában, és tisztelettel adózik a nagyszerű sportember emléke előtt, ezért a hétvégi bajnoki fordulók, így OTP Bank Liga hétvégi mérkőzései egyperces gyászszünettel kezdődnek.

Borítókép: Az Aranycsapat tagjai (Tóth II. József jobbról a harmadik) az NSZK elleni világbajnoki mérkőzés előtt 1954 június 20-án Bázelben.

AFP PHOTO / Staff

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!