Ifjúsági olimpia

2018.10.05. 09:52

Milák és Késely a magyar csapat favoritja

Buenos Airesben 79 magyar versenyez majd a szombaton kezdődő III. nyári ifjúsági olimpiai játékokon, közülük az úszó Milák Kristóf és Késely Ajna számít a csapat legfőbb aranyvárományosának.

Debrecen, 2018. március 29. A gyõztes Késely Ajna a célban a 400 méteres gyorsúszás döntõjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2018. március 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az október 18-ig tartó esemény hivatalos honlapja alapján 32 sportág 286 versenyszámában hirdetnek győztest, és 1250 érem talál gazdára. A szervezők több mint 200 ország közel 4000 sportolóját, sportvezetőjét várják az argentin fővárosba. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közlése szerint

a magyarok húsz sportágban indulnak a 15-18 évesek vetélkedésén.

Miután mindkét szakágban, a fiúknál és a lányoknál is érdekeltek, a legnépesebb csapat a strandkézilabdázóké (18) lesz, utánuk az atléták (16) és az úszók (8) következnek.

Utóbbiaknál Milák és Késely már a felnőtt mezőnyben is letette a névjegyét. Milák tavaly a budapesti világbajnokságon ezüstérmes lett 100 méteres pillangóúszásban, majd a korosztályos vb-n négy aranyérmet gyűjtött, idén pedig 200 méteren nyert Európa-bajnokságot a felnőttek között. Utóbbi Eb-n, Glasgow-ban Késely három gyorsúszó számban végzett dobogós helyen.

A két úszó Buenos Airesben a magyar csapat eredményességének legfőbb záloga lehet, folytatva a korábbi hagyományokat.

Magyar úszóként nyolc évvel ezelőtt Szingapúrban Kapás Boglárka, Bernek Péter és Biczó Bence, míg négy éve, Nankingban Szilágyi Liliána, Grátz Benjámin és Kenderesi Tamás állhatott fel a dobogó tetejére. Kapás és Szilágyi ráadásul két-két alkalommal.

Milákhoz és Késelyhez hasonlóan az éremszerzés lehet a célja a kardozó Pusztai Lizának, akinek szintén van már érme felnőtt világversenyről: tavaly Tbilisziben 16 évesen lett egyéniben Európa-bajnoki harmadik.

A négy éve, 12 évesen 100 méteren a világ legjobbját futó sprinter, Illovszky Dominik is tagja a magyar csapatnak, júliusi U18-as Eb-ezüstérme szép reményekre jogosítja fel Buenos Airesben. Az ifjúsági olimpia sajátossága viszont, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kérésére atlétikában nem a klasszikus lebonyolítási rendet követik, hanem kétszer versenyeznek az indulók, és az eredményeik átlaga határozza meg a végső sorrendet. A magyar szövetség honlapjának információja szerint lesz olyan atléta is, aki nem a saját számában duplázhat: 1500 és 3000 méteres, illetve 2000 méteres akadályfutóknak ugyanis 4000 méteres mezei futáson kell rajthoz állniuk.

A magyar csapat a korábbi két nyári ifjúsági olimpián – 2010-ben Szingapúrban és 2014-ben Nankingban – az országok közötti nem hivatalos rangsorban egyaránt a nyolcadik helyen zárt.

Borítókép: Késely Ajna a célban a 400 méteres gyorsúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2018. március 29-én.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!