nem adja fel

2020.12.21. 10:41

Rakonczay újra nekivág, hogy állva evezze át az óceánt

A sikertelen januári próbálkozás után Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder extrém sportoló újra nekivág, hogy egy speciális szörfdeszkán állva átevezze az Atlanti-óceánt.

A hatszoros óceánátkelő hajós egy saját maga által tervezett és épített, 5,5x1,5 méteres, merev testű SUP-pal teljesen egyedül, kísérőhajó nélkül próbálja teljesíteni a Gran Canaria és Antigua közötti 5200 kilométeres távot. A különleges expedíciót 55–65 naposra tervezi.

„Ha ideálisak lesznek az időjárási viszonyok, akkor a két ünnep között indulok. Nagyon fontos, hogy az első két-három napban megfelelő legyen a szélirány ahhoz, hogy el tudjam hagyni a szigetcsoportot”

– mondta Rakonczay, aki múlt csütörtökön utazott ki Gran Canariára.

Az első, januári próbálkozásakor már a második napon egy nagyobb úszó tárgy csapódott a SUP aljának, megsérült a tőkesúly és víz szivárgott a járműbe. Ezért a magyar hajós visszatért a kiindulási állomásra, de mivel a javítás miatt már kicsúszott volna az átkelésre megfelelő időszakból, így nem kezdett bele újra.

„Kiderült, hogy ez most nemcsak a soron következő hajóút lesz a számomra, hanem A HAJÓÚT, így csupa nagybetűvel. Bevállalásban és a rizikófaktort tekintve ugyanis kiemelkedik a többi közül, és még komolyabban kell vennem”

– magyarázta Rakonczay, aki kitért arra is, hogy ez az expedíció két tekintetben lesz más, mint a januári.

„Egyrészt most majdnem egy hónappal előbb, jobban az időjárásnak megfelelő szezonban indulok, és a tőkesúly egyszerűbb és erősebb konstrukcióval lesz felfüggesztve” – fogalmazott Rakonczay, akinek tájékoztatása szerint bár a Kanári-szigeteken minimális a fertőzöttség, a beutazáshoz szüksége volt egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre, emellett QR-kóddal kellett becsekkolnia, ami csak 48 órával az indulás előtt aktiválódott.

„Mivel csak átszállással tudtam kiutazni, és emiatt megnőtt a repülési idő, igencsak kellett matekozni ahhoz, hogy minden rendben legyen” – árulta el a magyar extrém sportoló, aki az első olyan hajós lehet a világon, akinek állva hajtott szörfdeszkával sikerül átszelnie az Atlanti-óceánt.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!