aranycsapat

2021.05.31. 15:00

Az Aranycsapat legendás középhátvédjére emlékeztek

Lóránt Gyulára, a legendás Aranycsapat középhátvédjére, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgóra emlékeztek hétfőn, halálának 40. évfordulóján szülővárosában, Kőszegen.

Kõszeg, 2021. május 31. Szöllõsi György, a Nemzeti Sport fõszerkesztõje, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, az Aranycsapat Testület tagja, id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület és az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Básthy Béla polgármester (b-j) koszorúz az Aranycsapat 37-szeres válogatott középhátvédje, Lóránt Gyula síremlékénél a labdarúgó halálának 40. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a kõszegi temetõben 2021. május 31-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Szöllősi György, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete, az Aranycsapat Testület tagja a labdarúgó síremlékénél úgy fogalmazott: „nagyon nagy az adósságunk” az Aranycsapattal és különösen Lóránt Gyulával szemben, hiszen az elmúlt rendszerben „kitörölték” őt a magyar közéletből és médiából.

Hozzátette: Kőszeg már nagyon sokat „törlesztett” az adósságból, mert a vasi történelmi kisvárosban utca, sportegyesület, sporttelep viseli a nevét, emléktáblája, emlékműve van.

Emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt szülővárosa méltó módon, díszsírhelyen temettette el a kőszegi temetőben Lóránt Gyula Németországból hazahozott hamvait.

Szöllősi György felidézte, hogy

negyven esztendővel ezelőtt Lóránt Gyulát Görögországban, a PAOK Szaloniki edzőjeként mérkőzés közben, a pálya szélén érte a halál; szívrohamot kapott.

Idősebb Lomnici Zoltán az Aranycsapat Testület elnöke a megemlékezésen úgy fogalmazott:

„Egy ország akkor becsüli önmagát, ha azokat, akik világhírnevet szereztek, akik nemzeti büszkeséget és öntudatot erősítették, megbecsüli”.

Koszorú az Aranycsapat 37-szeres válogatott középhátvédje, Lóránt Gyula síremlékénél a labdarúgó halálának 40. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a kőszegi temetőben 2021. május 31-én.
Fotó: Varga György / MTI

Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere köszöntőjében kiemelte: Kőszeg szülötte, Lóránt Gyula példája annak, hogy a sportban a megfelelő tehetséggel és hozzáállással a legkisebb helyről is el lehet jutni a legmagasabb szintre.

Lóránt Gyula hűséges maradt szülővárosához, hiszen az ő akarata volt, hogy végső nyughelye Kőszeg legyen, a kőszegiek pedig hűségesen őrzik és ápolják legeredményesebb sportolójuk emlékét – mondta.

Borítókép: Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, az Aranycsapat Testület tagja, id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület és az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Básthy Béla polgármester (b-j) koszorúz az Aranycsapat 37-szeres válogatott középhátvédje, Lóránt Gyula síremlékénél a labdarúgó halálának 40. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a kőszegi temetőben 2021. május 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!