Sokan csatlakoztak

2022.02.21. 21:02

Mintegy hatszáz oktatási intézmény regisztrált a Lélekmozgató programra

A minden évben február 22-én megtartott eseményt ötödik alkalommal szervezi meg az MPB és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ).

Körülbelül hatszáz iskola és oktatási intézmény jelezte részvételét a keddi, a Magyar Parasport Napja alkalmából tartandó Lélekmozgató programokra - mondta a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) főtitkára a programsorozat helyi és megyei eseményeiről tartott sajtótájékoztatón hétfőn Nyíregyházán.

Urr Anita online videobejelentkezésében emlékeztetett, a minden évben február 22-én megtartott eseményt ötödik alkalommal szervezi meg az MPB és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ). Az országos programsorozat eseményei közül kiemelkedik a kedd reggeli, budapesti koszorúzás, amelyen az elhunyt paralimpiai bajnokokról és parasportolókról emlékeznek meg, majd iskolai programok következnek, délután pedig nemzetközi konferenciát tartanak a parasport fejlesztési lehetőségeiről.

A főtitkár kiemelte, idei újítás, hogy a Lélekmozgató programra a felsőoktatási intézmények is regisztrálhattak.

A program eseményein az iskolások testnevelés vagy osztályfőnöki órán ismerkedhetnek a fogyatékossággal élőkkel vagy a fogyatékos sportolókkal. A kisebb korcsoportosoknak rajzpályázatot, nagyobbaknak videopályázatokat hirdettek, amelyeken a gyerekek bemutathatják a fogyatékossághoz való viszonyukat, hogyan ismerkedtek meg a fogyatékossággal élőkkel, illetve milyen elképzeléseik vannak például az akadálymentesítésről - ismertette Urr Anita.

Hozzátette, a sportnap idei nagykövetei Ekler Luca paralimpiai bajnok és Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléták lesznek.

A főtitkár kiemelte, Nyíregyháza élen jár a fogyatékos sportban, a Nyíregyházi Sportcentrum ülőröplabda-csapata idén huszonhetedik alkalommal nyerte meg az ülőröplabda magyar kupát, kerekesszékes vívásban pedig Veres Amarilla paralimpiai bajnok lett, ő felkészülési idejének nagy részét Nyíregyházán töltötte.

A sajtótájékoztatón Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke hangsúlyozta, a hagyományoknak megfelelően a megyei és városi intézmények, iskolák közösen igyekeznek bekapcsolódni ebbe a programsorozatba.

Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta, a nyírségi megszékhelyen tizenhat óvoda csatlakozott ehhez az érzékenyítő programhoz, amelynek segítségével az óvodások képet kaphatnak arról, milyen nehézségekkel szembesülnek a fogyatékkal élő emberek.

Forrás: MTI

Borítókép: Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára beszédet mond a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja új tagjainak, a tokiói paralimpia hét magyar aranyérmes versenyzőjének ünnepélyes beiktatásán a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban 2021. december 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!