Autósport

2022.06.29. 12:00

Nyolc szakág csaknem harminc versenyzőjét támogatja a HUMDA Academy

Nyolc szakág 29 versenyzőjét támogatja első lépésben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-mobilitás Fejlesztési Ügynökség Zrt. utánpótlásnevelési rendszere, a HUMDA Academy.

A programot bejelentő keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kiválasztott autó- és motorversenyzők alapos felmérési munkát követően, transzparens és mérhető elbírálási szempontok alapján kerültek a programba. A kiválasztási folyamatot Michelisz Norbert, a túraautó-világkupa (WTCR) 2019-es bajnoka, valamint Talmácsi Gábor, a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es győztese irányította.

A több mint száz jelentkező eddig elért eredményei mellett a vezetéstechnikát, valamint a fizikai és mentális alkalmasságot vizsgálták. A képességek felmérésében a sportágspecifikus módszerekkel foglalkozó Fit4Race volt a HUMDA partnere. A végleges névsor kialakításához a fizikai, mentális, pszichológiai, valamint biomechanikai felmérések eredményei mellett az életkort, a tapasztalatot, a versenyzőben rejlő potenciált, a sporthoz való hozzáállást és a mikrokörnyezetet is figyelembe vették. Elhangzott, hogy 

a HUMDA támogatásának célja nem az, hogy egészében fedezze egy versenyző teljes szezonját anyagilag, hanem az, hogy kiegészítse a már meglévő költségvetést.

– A HUMDA egyik fő feladata az utánpótlás megtalálása és a versenyzők fejlesztése, ezért megnéztük, hogy világszerte hol vannak olyan programok, amelyekben rendszer szerint gondolkodnak, és ezeknek a vizsgálata, valamint egy tanulmány elkészítése után állítottuk fel a saját rendszerünket – mondta Őry Kornél, a HUMDA Zrt. szakmai igazgatója.

Megtisztelő, hogy részt vehetett ebben a programban – mondta Talmácsi Gábor, a HUMDA Academy mentora. Hozzátette: évről évre jelentős anyagi terhet ró a motorsport a versenyzőkre, ehhez igyekeznek támogatást adni, ami mindenképpen nagy előrelépés nekik – fogalmazott.

Michelisz Norbert kiemelte, a program kialakítás alatt ő maga is nagyon sokat tanult.

– Az anyagiakból fakadó nyomás mindig nagy ebben a sportágban, ezen az életszakaszon én is végigmentem, és hogy sikerült kitörnöm belőle, ahhoz jó időben, jó helyen kellett lenni, de ehhez nagy adag szerencsére is szükség volt – mondta Michelisz.

A HUMDA Academy tehetséggondozó programjának versenyzői:

autósport:
gokart: Gáspár Benett, Gender Tamás, Hideg-Szikszai Ádám, Krepcsik Áron, Krózser Menyhért, Molnár Martin, Nógrádi Nimród, Willisits Vilmos, Zsebő Marcell
rali: Csomós Miklós, Hangodi Bendegúz, Herczig Patrik
túraautó: Bucsi Attila, Rácz Gergő

motorsport:
enduro: Liszka Roland, Zsigovits Norbert
gyorsasági motor: Farkas Kevin, Görbe Soma, Kecskés Bence, Kovács Bálint, Molnár Gergő, Moor Rossi, Számadó Máté, Varga Tibor, Vincze Martin
motokrossz: Katona Áron, Pergel Bence
supermoto: Surányi Balázs
triálmotor: Csizmadia Barnabás

versenycsapatok:
Révész Racing (kamion Európa-bajnokság), Zengő Motorsport (túraautó-világkupa)

Borítókép: HUMDA Academy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!