vízilabda

2017.07.05. 07:33

Nagy Viktor az év játékosa

A Margitszigeten folytatja­ felkészülését a budapesti­ ­vizes világbajnokságra a magyar férfi-vízilabdaválogatott bő kerete. Jelenleg tizennyolc játékosnak tart edzéseket Märcz Tamás szövetségi kapitány, a vb-n tizenhárman vehetnek részt. A csapatba kerülésre jó eséllyel pályázik Nagy Viktor, a Szolnoki Dózsa-Közgép BL-győztes kapusa, aki a szurkolók szavazatai alapján az év játékosa lett.

Varga Csaba

Nagy Viktor (kapuban) szenzációs évadot zárt a Szolnokkal, most pedig a világbajnokságra készül.

Fotó: Fotó: Mészáros János

Alapoznak a tizennyolcak: az edzői stáb komoly úszóadagokkal kínálja meg a tizenhármas keretbe igyekvő játékosokat. Múlt hétvégén a görögországi Glyfadában rendezett Samartzidis Kupán vett részt a válogatott: Kanadát, Montenegrót és Spanyolországot legyőzve, a görögökkel döntetlent játszva nyerte meg a felkészülési tornát.

– Folyamatosan látszódik a fejlődés, ahogy megyünk előre meccsről meccsre. Jó volt, hogy megnyertük a tornát. Tök jó, pozitív élményekkel lettünk gazdagabbak – értékelte, de nem értékelte túl a felkészülés görögországi szakaszát Nagy Viktor világbajnok kapus. – De azt látnunk kell, hogy van még hova fejlődni, és a többi csapat is fog még fejlődni. Szóval nem szabad abból kiindulni, hogy megnyertük a tornát, s minden simán megy majd. Még körülbelül három hét van, azt fel is kell használni arra, hogy még jobban összeszokjunk, csiszolgassuk a dolgokat, mert itt a vb-n is nagyon komoly csapatokkal fogunk találkozni.

A 2013-ban már világbajnoki címet szerzett pólósnak múlt szerdán hivatalos elfoglaltsága volt: a Szerencsejáték Zrt. által indított szurkolói szavazás alapján ő lett a szezon legjobb férfi játékosa. Az ezért járó különdíjat „kellett” átvennie. A Bajnokok Ligája hatos döntőjében őt választották a legjobb kapusnak, így idén ez már a második egyéni címe a négy arany (Magyar Kupa, Szuperkupa, magyar bajnokság és BL) mellett.

– Minden különdíjat nagyra értékelek, ez is egy visszaigazolása annak, hogy megvan a befektetett munka gyümölcse – folytatta a kapus. – Alakul a védekezés, de mivel több csapatból jövünk, mások a szokások, így szükség is van még a világbajnokságig hátralevő néhány hétre, hogy tökéletesen összeálljanak előttem a blokkok. A vb-n az elsődleges cél a csoportgyőzelem, utána lehet továbbmenni. Egyébként mindig azt szoktam mondani, hogy első megálló a negyeddöntő, utána már csak két meccset kell megnyerni.

A héten néhány napra feladja margitszigeti főhadiszállását a keret: Kecskeméten a világbajnoki címvédésre készülő szerb válogatottal játszik több kétkapus tesztmeccset. Ezt követően szűkíti tizenhárom fősre a csapatot Märcz Tamás, hogy a ­július hetedikén kezdődő BENU Kupán már a világbajnokságon induló csapat játsszon.

Nagy Viktor (kapuban) szenzációs évadot zárt a Szolnokkal, most pedig a világbajnokságra készül.
Fotó: Mészáros János

 

A szerbek elleni kétkapuzásra azért is szükség lesz, mert az idei BENU Kupán nem feltétlenül élvonalbeli csapatokkal találkozik a magyar válogatott: Kanada, Németország és Románia lesz az ellenfél.

A 17. FINA világbajnokság vízilabdatornája július ­17-én­ kezdődik, a magyar férfiválogatott a Szolnokon szereplő Aaron Youngerrel felálló­ Ausztrália, az előző szezonban még a Dózsát erősítő Ugo Crusillat-t soraiban tudó Franciaországgal és Olaszországgal került egy csoportba. A négy csoport győztese automatikusan a negyeddöntőbe jut, ez egy plusz pihenőnapot is jelent. A csoportok második- és harmadik helyezettjei keresztbejátszanak egymással.

A férfiválogatott 18-as vb-kerete:

Kapusok: Bisztritsányi Dávid (OSC), Decker Attila (Honvéd), Nagy Viktor (Szolnok)

Mezőnyjátékosok: Bátori­ Bence (OSC), Bedő Krisztián­ (Eger), Decker Ádám (Eger), Erdélyi Balázs (Eger), Gór-Nagy Miklós (OSC), ­Hárai Balázs (Eger), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Dávid (Szolnok), Manhercz Krisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Salamon Ferenc (OSC), Török Béla (BVSC), Varga­ Dénes­ (Szolnok), Vámos Márton (Szolnok), Zalánki Gergő­ (OSC). A játékosok neve mellett azt a klubot jelöltük, amelyből kiharcolták a kerettagságot. Varga Csaba

A világbajnokság ­vízilabdatornája ­július­ 17-én kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!