Egyszerűsített foglalkoztatás

2017.10.17. 07:07

Hétmilliárddal növelték az állami bevételeket a napszámosok

Fél év alatt majdnem hatszázezer alkalmi és idénymunkást alkalmaztak idén a munkáltatók, míg tavaly a féléves adat 520 ezer körül mozgott, két éve pedig 490 ezer volt – tudta meg a Magyar Idők. Az államhoz is nagyobb bevétel érkezett: hat hónap alatt közel hétmilliárd forint, negyedmilliárddal több, mint a múlt év első felében.

Idén már 130 ezer vállalkozás vett fel legális keretek között munkaerőt átmeneti feladatokra, a munkások hat hónap alatt tízmillió munkanapot töltöttek el pár napos felkérésekkel – olvasható a keddi lapszámban. A tavalyi féléves adat a hétmillió napot sem érte el.

A munkaadók telefonon és az interneten is bejelenthetik a néhány napos munkára jelentkező személyeket. A hivatalos nevén egyszerűsített foglalkoztatásnak hívott forma tehát meglehetősen egyszerű – mondta a Magyar Idők kérdésére a NAV adóügyi szóvivője.

Kis Péter András hozzátette: a legális forma a munkaadóknak és a munkavállalóknak is előnyös. A szabályokat ugyanakkor célszerű betartani, az adóhatóság rendszeresen ellenőrzi az alkalmi munkavégzést, idén az első hat hónapban majdnem ezer alkalommal vizsgálódott ez ügyben a NAV. A különféle eljárásokban együttesen hárommilliárd forint adókülönbözetet tártak fel, miközben kiszabtak nagyjából 170 millió forint mulasztási bírságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!