Irodalmi rapid randi

2022.08.02. 19:55

Romantikus énünket se hagyjuk otthon, ha belépünk a szolnoki könyvtár pártaláló estjére!

Köllő Judit

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Internetközpontú világunk gyökeresen átalakította az ismerkedési szokásokat is, a társkereső oldalakon gyakorlatilag igényeinkhez szabottan (kor, iskolai végzettség, érdeklődési kör) találhatunk rá álmaink nőjére avagy férfijére. Aki pedig a hagyományosabb utat járja, és egy sokat ígérő profilkép helyett inkább belenézne a másik szemébe, az keresve sem találhatna jobb alkalmat a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár párkereső estjeinél. Pappné Szabó Anita párkapcsolati tanácsadót napjaink ismerkedési trendjeiről kérdeztük.

Az internetes társkeresők világából kilépve a szerelemre vágyók személyes rapid randikon, illetve irodalmi estéken ismerkednek. A megyeszékhely is biztosított az efféle lehetőség, ugyanis a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény számos Irodalmi Pártaláló Pénteket szervez, melynek igen nagy sikernek örvend. Az ismerkedési szokásokkal kapcsolatban ezúttal a szolnoki Szabó Anita, párkapcsolati tanácsadó volt segítségünkre.

– Mindenféle korosztály megfordul a rendelőmben, azonban azt tapasztalom, hogy a középkorúak nyitnak a legnehezebben egymás felé – taglalta hírportálunknak a szakértő. – Az online térben ismerkednek a legtöbbet manapság, azonban ott minden teljesen másként működik mint a való életben. Sokan ugyanis nem a valódi arcukat mutatják ezen a felületen, hanem egy olyan tökéletes képet, melyet ők maguk is szeretnének elhinni. Ezt követően randira mennek a kiválasztott férfival/nővel és kiderül, hogy nem passzolnak. 

A legtöbbször olyan ismerkedési formával találkozom, ahol a két fél interneten kapcsolatba lép egymással és első randi alkalmával elmennek egy közös hosszú hétvégére, majd nem találkoznak többet.

A rutinos társkeresők már eleve gyanakvással böngésznek az oldalakon, akkor is, ha épp nincs okuk rá, hiszen már tapasztaltak hideget-meleget, nemre és korra való tekintet nélkül. Az ilyesfajta oldalakon ugyanis a legtöbben csak a fotót csekkolják, el sem olvasva a bemutatkozó levelet.

– A fiatalok bátrabbak, hiszen számukra teljesen természetes már ez a folyamat – magyarázta a párkapcsolati tanácsadó. – Ámde a számtalan negatív visszhang ellenére azt tudom mondani, hogy rengeteg barátom, ismerősöm és tőlem tanácsot kérő is párra talált ezeknek a felületnek a segítségével. 

Hiszen mindnyájan a számukra megfelelő partnerre vágynak, abban bízva, hogy interneten keresztül is rátalálhatnak. 

– Így mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy ne féljen ettől az ismerkedési formától sem, mert több pozitív visszajelzést hallok, mint negatívat.

A szakértő arra is felhívta a figyelmünket, hogy a legtöbben, még mindig a romantikus, meghitt és véletlenszerű találkozásokban bíznak.

– Érdekes, hogy mennyit változott a világ – folytatta Anita. – Az internetes társkeresők korát éljük, azonban a legtöbb ember még mindig a romantikus találkozásokban bízik. Ezért szerintem nagyon jó megoldás lehet baráti társaságban, munkahelyen, vagy olyan közösségekben ismerkedni, amellyel tudunk azonosulni és közel áll hozzánk. Fontos, hogy nyitottak legyünk, hiszen ez a legegyszerűbb kulcs a szerelem megtalálására. 

Otthon ülve, várva a jövendőbelinket, nem túl szerencsés stratégia. 

– Az ismerkedésre egy nagyon jó lehetőség a helyi könyvtárban találkozni vágyott partnerünkkel. Hiszen kulturált mederben ismerkedhetünk olyan hozzánk hasonló, esetleg irodalmat kedvelő férfiakkal és nőkkel, akik szimpatikusak lehetnek számunkra. A Pártaláló péntek, az az Irodalmi rapid randin lehetőségünk van pár percre beszélgetni partnerünkkel, majd találkozóra invitálni a másikat. Ez az esemény lehetővé teszi a személyes ismerkedést, mely az egyedülállók számára igen népszerűvé vált, ugyanis többen egymásra találtak ezeken az estéken.

A szakértő azt is hangsúlyozta: Merjünk bátrak lenni és kimozdulni a komfortzónánkból. Keressünk olyan közösségeket, melynek tematikája közel áll hozzánk, így sosem tudni, mikor kivel találkozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!