2025.05.22. 18:41
„Ne csak kiabáljatok” – titkokat is elárult a Séfek séfe Szolnokon
Mi köt össze egy Michelin-csillagos éttermet, egy tejfölös-sajtos lángost és egy szolnoki flambírozott palacsintát? Vomberg Frigyes tudja a választ. A mesterszakács nemcsak a főzésről beszélt a vármegyeszékhelyen, hanem arról is, miért nincs demokrácia a konyhában, és mitől lesz valakiből valódi séf.
Ezúttal a séfek séfét, Vomberg Frigyes mesterszakácsot köszöntötték a Szolnoki Szakképzési Centrum Szakmák Színpada rendezvényén. Ennek a lebilincselő sorozatnak a célja az, hogy a diákokat megbecsült szakemberekkel találkozhassanak és hallhassanak tőlük hivatásuk szépségeiről. Vomberg Frigyes lenyűgözte fiatal közönségét figyelemre méltó történetével és gyakorlati tanácsaival. Az eseményen a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulói által készített flambírozott palacsinták is helyet kaptak – különleges színfoltot adva az inspiráló délutánnak.

Fotó: Nagy Balázs
Vomberg Frigyes a kezdetekről is mesélt
Vomberg Frigyes elárulta, hogy szinte a sors akaratából indult el a kulináris pályán.
Én ebbe születtem bele. Szüleim is vendéglátósok voltak, az anyatejjel szívtam magamba a szakmát
– idézte fel a kezdeteket. Már óvodásként kijelentette, hogy séf szeretne lenni.
Vomberg Frigyes Szolnokon járt
Fotók: Nagy Balázs– Nem volt más szakma a fejemben – mondta. Pályafutása a Duna Intercontinentalban kezdődött, ahol – mint fogalmazott – nemcsak szakmát, hanem emberséget is tanult.
Ez a tapasztalat alapozta meg a figyelemre méltó karrierjét, mely során végigjárta a ranglétrát, és végül olyan elismeréseket szerzett, mint a Gundel Károly-díj. Mindemellett az Európa-bajnok Bocuse d'Or csapat edzője lehetett, valamint a népszerű magyar televíziós műsor, a Séfek séfe zsűritagjaként is ismertségre tett szert.
Ismertséget hozott neki a Séfek séfe
A Séfek séfe műsor széles körű elismerést hozott neki a nézők körében, bár szakmai hírneve már akkor is megalapozott volt a kulináris közösségen belül.
Az már egy plusz volt, nem szakmán belüli ismertség. Ott a nézők ismertek meg, nem a kollégák. A pályám akkor már régen elindult
– magyarázta hozzátéve, hogy a műsor jelentős szerepet játszott abban is, hogy a gasztronómia kedvelt pályaválasztássá vált a fiatalok számára. Hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló programok megváltoztatták a szakma iránti felfogást, de a népszerűség mögött tudással kell rendelkezni.
– Alaposan meg kell tanulni a mesterséget, mielőtt olyan tartalmak létrehozásába kezdünk, mint a videók – tanácsolta, és óva intett a felszínes bemutatóktól, melyek a show-elemeket helyezik előtérbe a szakértelemmel szemben. Szerinte az igazi érték a szakértelmet és szenvedélyt tükröző, értelmes tartalom létrehozásában rejlik.
Tanácsok feltörekvő szakácsoknak
A mesterszakács tanácsai a fiatal séfeknek világosak voltak, és saját tapasztalataiból táplálkoztak: sajátítsák el az alapokat, legyenek fegyelmezettek, és soha ne hagyják abba a tanulást!
– Nem lehet kihagyni az alapokat – hangsúlyozta, kiemelve annak fontosságát, hogy az alapoktól kell kezdeni, és szorgalmasan kell dolgozni a szakmai ranglétrán. Megosztotta, hogy saját útja hosszú órákig tartó utazással járt, hogy szakiskolába járhasson.
A fegyelem és a kemény munka nem tárgyalható
– mondta a diákoknak, elmagyarázva, hogy a konyha úgy működik, mint egy katonai szervezet, ahol a pontosság, a csapatmunka és a hierarchia tiszteletben tartása elengedhetetlen.
Azok számára, akik a konyhaművészetet olyan modern platformokkal szeretnék ötvözni, mint a videótartalom-készítés, Vomberg a hitelesség mellett érvelt.
Ne csak kiabáljatok, és ne készítsetek rossz ételeket a nézettségért
– mondta, és arra biztatta a fiatal szakácsokat, hogy olyan tartalmakat készítsenek, melyek valódi készséget és kreativitást mutatnak be. Kiemelte továbbá a ma rendelkezésre álló források gazdagságát, a közösségi médiától kezdve a podcastokon át a neves séfek weboldaláig, és arra ösztönözte a diákokat, hogy fedezzék fel és kísérletezzenek ezekkel az eszközökkel a tanulás fokozása érdekében.
Vomberg Frigyes arra bátorította a szolnoki diákokat, hogy keressenek kihívást jelentő munkahelyeket, ahol fejlődhetnek, ahelyett, hogy megelégednének a kényelemmel.
A legjobb munkahely nem a legközelebbi, hanem az, ahol a legtöbbet követelik tőled
– tanácsolta. A folyamatos fejlődés filozófiája a saját karrierjében is megmutatkozott, hiszen 23 éves korára fiatal gyakornokból egy nagy szálloda helyettes főszakácsává vált, ami elkötelezettségét és a kihívások elfogadására való hajlandóságát bizonyítja.
Kitért a csapatmunka és a tisztelet fontosságára is a konyhában.
A mosogatótól a séfig mindenki a csapat része
– mondta, és elmesélte, hogy a korai mosogatási tapasztalatai megtanították arra, hogy minden szerepet értékelni kell. Előadásában az alázatosságra és bajtársiasságra helyezte a hangsúlyt, és ez nagyon tetszett a diákoknak, akik közül sokan most kezdik felfedezni a vendéglátóipart.
Szoros a kapcsolata Szolnokkal
Vomberg Frigyes szolnoki kötődéséről is mesélt hírportálunknak. A szolnoki Escoffier Lovagrend, egy rangos gasztronómiai rend tagjaként rendszeresen látogatott el a városba összejövetelekre és vacsorákra.
Imádom az itteni embereket, mindig öröm visszatérni
– osztotta meg, és kedves emlékként idézte fel, amikor a szolnoki rendezvényeken a helyi gasztronómiai személyiségekkel főzött együtt. Gyakran jár Szolnokra, három-négy havonta.

Fotó: Nagy Balázs
Mi a siker receptje? Erről is beszélt
Az elismert séf saját pályafutásáról elmondta, soha nem tudta elképzelni, hogy valami mást csináljon. Arra bátorította a diákokat, hogy találjanak örömet a munkájukban, és hogy szeretettel és odaadással közelítsenek hozzá. Kitért a vendéglátóipar kihívásaira is, mint például a hosszú munkaidő és a nagy nyomás alatt álló környezet, de ezeket a fejlődés lehetőségeiként fogalmazta meg.
Ha az ember igyekszik, gyorsan sokat elérhet
– jegyezte meg. Az előadás persze nemcsak a főzésről szólt, hanem a sikeres karrier alapját képező értékekről is:
- a fegyelemről;
- az alázatról;
- az élethosszig tartó tanulás iránti elkötelezettségről.
Arra buzdította a diákokat, hogy legyenek büszkék a szakképzésükre, hangsúlyozva, hogy egy szakképzett kereskedő ugyanolyan értékes, mint egy egyetemi diplomával rendelkező ember.
Édes fináléval zárták az eseményt
Az eseményt egy kérdezz-felelekkel teli órával zárták, ahol a diákok lelkesen emelték fel a kezüket, hogy Vomberg Frigyes hobbijáról (a motorozásról, amit a főzés szabadságához hasonlított) és karrierjének alakulásáról kérdezzenek. A Szolnoki SZC diákjai által felszolgált flambírozott palacsinta pedig méltó befejezés volt, mely bemutatta a jövő gasztronómiai tehetségeinek képességeit.