Zsolt atya!

2017.07.05. 07:22

Mi a legjobb nyáron a gyereknek?

Itt a nyár és a tízhetes vakáció. Mit gondol, mi a jobb a gyermeknek: kortárs közösségben táborozni, tematikus elfoglaltságon részt venni vagy kizárólag otthon, a szülőkkel, nagyszülőkkel, szomszédokkal eltölteni a nyári hónapokat?

Zsolt atya
Zsolt atya

Kedves Kérdező!

Eldöntendő kérdést fogalmazott meg. Vagy-vagy… nem lehet a történet „IS”? A gyermekeink fejlődésének része, hogy védett környezetben megtanuljanak sok-sok dolgot, a maguk, társaik és körülményeik rendszerét. A szabálykövetést, a csoportnormákat, az élmények, az új helyzetek, a szülő távolodásának útját, a személyiségüket formáló kalandokat, a kudarcot, a fájdalmat, a fáradtságot és sorolhatnám még sokáig mi mindent nyújthat egy kis távollét. A szülő-nagyszülő-szomszéd rendszer az otthon melege, ahova jó hazatérni, de aki még nem ment el otthonról, nem tudja, milyen is az. Tapasztalják meg ezt is. A búcsú, a hiány, és a viszontlátás fantasztikus élményét ne vegye el tőlük, amit így, veszteség nélkül meg lehet tanulni. A féltés, a hiány, az aggodalom tud fájni, és ez Önnek lehet új élmény. Figyelje meg, mit érez, és miért, amikor távol vannak.

Lehet ez az idő alkalmas arra, hogy saját magának időt adjon, a kapcsolatát újra megtöltse tűzzel, amit valljuk be, több gyerek mellett szinte lehetetlen. „Mi jobb?” nem tudom. Nem lehet összehasonlítani, mindkettő egészen más, és alapvetően nagyon jó. Útjukra engedni, elindulni és hazaérkezni, találkozni és mesélni, ez egy és ugyanaz, nem elválasztható, az élet egészének szimbóluma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!