Egy autista lány küldetése

2018.03.20. 11:21

Lizanka saját történetével segít sorstársain, nekünk is mesélt

A közelmúltban Oravecz Lizanka látogatott el a megyeszékhelyre.

Kovács Berta

Lizanka a mindennapok kihívásairól is beszélt

Fotó: Kovács Berta

A fiatal nő számos nehézséggel küzdött élete során, de csak 32 éves korában kapta meg az autizmus spektrumzavar diagnózist. Szembesülve nehézségeinek okával, küldetésének érzi, hogy minél több embernek, szülőnek bemutassa ezt az állapotot.

Az Autisták Országos Szövetsége és az Autizmus Alapítvány önkéntese, a Megismerhető Autizmus Generáció (MAG) társalapítója. Sorstársával, Fekete Gy. Viktorral internetes videókon keresztül kínál betekintést autisták világába, továbbá országszerte felvilágosító előadásokat tartanak, a városban is megfordultak már.

Ezúttal Lizanka egymaga tartott beszámolót a Hild Viktor Könyvtárban arról, hogyan élte meg másságát, hogyan küzdött a mindennapi élet kihívásaival.

Erről egy könyvet is írt Lizanka – Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé címmel, melyet hallgatóságának is bemutatott.

– Nagyon nehezen találtam olyan szakembert, aki egyáltalán látott már felnőtt autistát, és a saját kálváriám indított el ezen az úton – vallotta meg Lizanka.

Lizanka a mindennapok kihívásairól is beszélt
Fotós: Kovács Berta

– Láttuk azt is, hogy a témába vágó blogok vagy kétes eredetűek, vagy nem vállalja az arcát, a nevét a blogíró. Ezért döntöttünk úgy, hogy megmutatjuk, ilyen autisták is vannak, mint mi. Nem csak az a két véglet létezik, amit legtöbben a filmekből, könyvekből ismernek: a zseni vagy a „szobanövény”.

Ahogy a videóinkat töltöttük fel a netre, nagyon sok ember jelentkezett a kérdéseivel, kétségeivel, reményeivel. Ekkor gondoltam azt, hogy a történetem inspiráló lehet más felnőtt érintettek számára, akiknek esetleg még nincs is diagnózisuk, illetve a már diagnosztizált gyerekek szüleinek, akik úgy érzik, nagyon egyedül vannak ezzel a problémával.

Hívott már fel olvasó azzal, hogy figyelj, én most értettem meg, a gyerekem miért csinálja ezt vagy azt, és én mennyit bántottam ezért, de többet nem fogom – mesélte Lizanka.

A könyvben szerzőtársa, Orosz Ildikó újságíró két neves hazai autizmus-szakértővel készített interjúja is olvasható, és megszólaltatja Lizanka édesanyját is, hogy ő miként birkózott meg a lánya különcségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában